Доналд Тръмп
на снимката: Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американската икономика продължава да създава работни места и през септември, а нивото на безработицата е най-ниското от 18 години насам – едва 3,8%. Това сочат данните на Департамента по заетост на Щатите, които ще бъдат публикувани официално днес.

Ведомството наблюдава отблизо месечните нива на заетост. Очаква се в доклада му да пише, че има увеличение и на възнагражденията, които получават американците, което обаче може да доведе до малко повишаване на инфлацията, съобщава Ройтерс.

Тези новини обаче са добри и ще успокоят бизнеса, който се притесняваше, че икономиката „прегрява”. Освен това Федералният резерв ще може да продължи инициативата си за плавно увеличаване на лихвите.

Заетите извън земеделския сектор в САЩ са се увеличили с около 185 хил. души след покачването през август от 201 хил. души, става ясно от икономическо изследване на „Ройтерс”. Американската икомокиса се нуждае от увеличение на заетите средно по 120 хил. души месечно, за да поддържа икономическия си растеж.

„Пазарът на труда остава здрав. Смятаме, че сценарият за икономически растеж с овладянва инфлация ще продължи”, каза пред Ройтерс Арън Андерсън – ръководител на изследванията на Fisher Investments в Сан Франциско.

Председателят на Федералния резерд Джером Пауъл каза във вторник, че изгледите за развитието на икономиката са „забележително позитивни” и че вярва, че страната се намира на върха на „исторически рядка ера”, в която има много ниска безработица и инфлация под контрол.

Централната банка на САЩ увеличи нивото на лихвите миналата седмица за трети път тази година.

Стабилният пазар на труда дава стабилна основа на икономиката, което в комбинация с високите спестявания би могло да даде стимул за потребителското харчене, стимулирано от пакета за намаляване на данъците на администрацията на Тръмп с 1,5 трилиона долара.

Икономистите очакват ураганът „Флорънс” да окаже минимално влияние върху икономиката.

„Въпреки, че ще бъдат похарчени милиарди за възстановяване на щетите след урагана, това ще има минимален ефект върху пазара на труда, тъй като повечето работници за получавали възнагражденията си през по-голямата част от изследвания период”, казва Сал Гутиери – старши икономист в Capital Markets в Торонто.

Според данните средните заплати са се увеличили с 0,3% през септември след ръста от 0,4% през август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!