Президентът Доналд Тръмп даде „назад“ за изтеглянето на американските войници от Сирия, общо 2000 на брой и им остави четири месеца срок да напуснат близкоизточната страна, съобщата NY Times, като се позовава на източник от администрацията. Само преди две седмици, той изненадващо нареди военните да се изтеглят до 30 дни. Тръмп потвърди в Twitter, че американската армия ще се оттегли „бавно“, но се оплака, че нямал подкрепа за решението си, след последните критики от пенсионирания генерал Стенли МакКристъл и доклада на Джон Кели, началника на щаба в Белия дом, пенсиониран генерал от флота, който определи решението на президента като „импулсивно“. Тръм продължава да държи на тезата си, че „Ислямска държава“ е в историята, макар да си противоречи: „ИДИЛ е не съществува, затова ние постепено ще изпращаме войските си у дома, като същевременно се борим с това, което е останало от ИДИЛ,“ казва още Тръмп в социалната мрежа.

В качесвтото на президент, който по време на кампанията си непрекъснато гледаше за подкрепа към армията, пише NY TImes и който запази в кабинета си, както сам се изразява „моите генерали“, решението от 19 декември да изтегли американската армия от Сирия, го лиши от подкрепата на военните и цивилните му съветници. Критиките на генерал МакКристъл, който командваше войските на САЩ в Афганистан от 2009 до 2010, повториха предишните обвинения на топразузнавачи, че подходът на Тръмп към националната сигурност е безразсъден. При изненадващо си пътуване до Ирак миналата седмица, президентът казал на четири очи на командира на американските сили в Ирак и Сирия, генерал-лейтенант Пол Лакамера, че военните ще имат няколко месеца, за се изтеглят безопасно и организирано. А в неделя сенаторът републиканец Линдзи Греъм каза пред репортери, че „паузата“ за оттеглянето на войските е в сила. Говорителят на Пентагона Шон Робъртсън коментира в понеделник: „Ще оставя думите на президента да говорят сами за себе си.“ Удължавайки с няколко месеца графика за оттегляне на американските войници, Тръмп се придържа към обещанието си да извади Съединените щати от дългогодишните военни ангажименти и отчита предупрежденията на армията за опасността от бърз изход.

Министърът на отбраната Джим Матис, който подаде оставка в знак на протест срещу решението на Тръмп, заяви, че напускането на Сирия за 30 дни ще застраши борбата срещу „Ислямската държава“, ще постави на колене кюрдските съюзници и ще отстъпи Източна Сирия правителството на Асад и неговите руски и ирански поддръжници. Въпреки последният план на Доналд Тръмп, остава отворен въпросът дали изтеглянето на американските военни от Сирия ще стане организирано. Според източници на NY Times от армията, необходими са около 120 дни или четири месеца за оттегляне, поради необходимостта да се реши кои съоръжения да се преместят на друго място в региона или да се оставят на съюзницита или да се унищожат, за да не попаданат в ръцете на сирийското правителство, Русия или Иран. Военните не уточняват кога ще напуснат Сирия и отчасти поради съображения за оперативна сигурност, както и защото считат, че Тръмп може да промени решението си във всеки момент и да ускори заминаването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!