trump-un
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможно да се създаде ново споразумение за контрол над въоръженията вместо Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (INF). Той каза това по време на годишното си обръщение към Конгреса относно положението в страната.

„Преди десетилетия Съединените щати сключиха споразумение с Русия, по силата на което се съгласихме да ограничим и намалим ракетните си възможности. Докато ние напълно спазвахме споразумението, Русия многократно нарушаваше условията“ – припомни Тръмп.

Това е причината за оттеглянето на САЩ от договора, отбеляза той. Според него Китай може да стане една от страните по новото споразумение.

Договорът за елиминиране на ракетите със среден обсег (1000-5500 километра) и по-малък (от 500 до 1000 километра) е споразумение между СССР и САЩ, подписано през 1987 г. Страните се ангажираха да унищожат всички наземни системи за балистични и крилати ракети с определен диапазон, а също и да не произвеждат, да не тестват и да не ги използват в бъдеще.

През октомври Тръмп обяви, че Вашингтон ще се откаже от договора за INF, тъй като Москва не го спазва. В Москва тези обвинения бяха наречени необосновани. На 2 февруари Вашингтон прекрати изпълнението на задълженията си по договора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!