Корнелия Нинова
на снимката: Председателят на БСП Корнелия Нинова

Управляващи и опозиция влязоха в поредната парламентарна свада и си размениха остри реплики по време на днешното пленарно заседание. Причина за размяната на критики стана разглежданият в пленарна зала годишен доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата срещу България за 2017 г. В конкретен повод пък се превърна изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, в което тя обвини управляващите за проблемите в тази посока.

„Овластените от вас управляващи – премиер, министри, депутати и представители на съдебната система, ви отнемат права. Тези, които вие сте овластили да управляват, ви отнемат права. Вторият проблем – вие си плащате за това. След като отнемат права и ни осъдят в Страсбург, всеки един от вас плаща това обезщетение – и този с минималната заплата и този със средната“, обърна се Нинова от парламентарната трибуна към всички граждани.

Според нея проблем е също, че в тези си действия управляващите остават безнаказани. Нинова се позова на законова разпоредба, според която отговорността на виновните спрямо държавата за изплатени обезщетения се осъществява в пълен размер.

„Когато един политик или държавен служител погази нечии права и знае, че ще трябва да си плати от джоба ще се замисли дали ще го направи. Г-н премиер, питам ви: Кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 хил. евро? Искаме да знаем кога ще има дело „Бойко Борисов срещу Бойко Борисов“. Г-н Борисов, кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени на 120 хил. евро. Интересно ще е – „Борисов срещу Цветанов“, но в името на народа“, продължи лидерът на БСП.

Корнелия Нинова пое ангажимент, ако БСП спечели избори и управлява страната, да заведе всички тези искове за нарушени права от страна на управляващите.

Отговор на твърденията даде председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

„Внушавате на българските граждани, че тези решения на Европейския съд не се изпълняват. От кого не се изпълняват – от българската правосъдна система, от изпълнителната власт?“, попита Кирилов.

„Накратко – когато вие осъдите себе си за „Техноимпекс“, тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си. Когато вие осъдите Румен Овчаров за „Белене“ и за „процедурата“, която тогава произведе, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов“, продължи да контраатакува депутатът.

От доклада стана ясно, че по висящите жалби пред Европейския съд по правата на човека за 2017 г. България отново се нарежда на 15-о място с 623 броя жалби. Постановените решения по дела срещу България са 65, от които 31 са осъдителните решения, 2 допълнителни решения по въпроса за обезщетенията, 6 оправдателни решения по същество, 14 решения, с които съдът е отхвърлил жалбите като недопустими, и 12 решения, с които жалбите се заличават от списъка на делата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!