Българският министър на здравеопазването запозна правителството с окаяното състояние на психиатриите у нас, два месеца след като това беше констатрирано от Европейската психиатрична асоциация.

„Повече от 50% от базата на психиатричните болници и отделения са в окаяно състояние.“, заяви здравният министър Кирил Ананиев.Той е запознал министрите със състоянието на материалната база в страната и необходимите ремонтни дейности.

В България има 12 държавни психиатрични болници. 22 центъра за психично здраве и 11 отделения към общински болници.

Констатацията на ресорния министър идва близо два месеца след като Европейската психиатрична асоциация излезе с доклад за нарушаване на човешките права, неприемливи условия и хаотично предоставяне на психиатрични грижи в България.

Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” е едно от местата, за които в докладът  препоръчва да бъдат преместени на друго място и да бъдат модернизирани. Препоръчва се още заделяне на значително по-голям ресурс за психиатричната грижа у нас.

Сред препоръките на доклада беше още назначаване на Национален клиничен ръководител, който да отговаря за психиатричната грижа и 10% от бюджета на здравното министерство да са за тази област. В момента се заделят пет пъти по-малко. В доклада си от декември 2018, Европейската психиатрична асоциация препоръча наблюдението и докладите й за страната ни да се извършват периодично.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук