Доналд Тръмп
на снимката: Доналд Тръмп

Въпреки че продължава да не признава официално резултатите от изборите Доналд Тръмп все пак е препоръчал на екипа си да започне процеса по предаване на властта на Белия дом. Това става ясно от писмо на Агенцията по общите въпроси на администрацията/GSA/, с което информира новоизбрания президент Джо Байдън, че администрацията на Тръмп е готова да започне официалния процес на преход. Писмото е от  шефа на GSA Емили Мърфи и е изпратено вчера до Си Ен Ен.

Писмото е първата стъпка, която администрацията предприе, за да признае поражението на президента Доналд Тръмп, повече от две седмици след като Байдън беше обявен за победител в изборите и започна очакването за преходния процес.

Писмото показва, че Мърфи официално ще подпише победата на Байдън, обикновено формален процес, известен като „потвърждение“. Този ход ще позволи преходът да започне официално, което от своя страна ще позволи на служителите от настоящата агенция за управление да се координират с входящия екип на Байдън и да осигурят милиони държавни средства за прехода.

Тази новина идва, след като Мичиган официално завери резултатите от изборите в понеделник, а Джорджия приключи броенето в петък. Пенсилвания също е близо до удостоверяване на резултатите от изборите.

Това е най-новият знак, че натоварената с конспирации правна кандидатура на Тръмп, водена от Руди Джулиани, за заобикаляне на изборния резултат, приключва, коментира CNN.

Исканията на щаба на Тръмп за отлагане на сертифицирането на изборите бяха отхвърлени в няколко щата, тъй като неговият юридически екип не предостави никакви доказателства за нарушения на изборите.

Президентът Тръмп отговори на потвърждението на GSA като написа:

„Случаят ни продължава, ще продължим  … борбата и вярвам, че ще надделеем! Въпреки това, в интерес на нашата страна, препоръчвам на Емили и нейния екип да направят всичко необходимо по отношение на първоначалните протоколи и аз казах на моя екип да направи същото“.

Досега Мърфи отказваше да продължи процеса на проверка, въпреки явната победа на Байдън, което попречи на избрания президент да говори с федералните агенции.

Мърфи, назначена от Тръмп, е изправена пред сериозен контрол и политически натиск от страна на демократите. През последните дни и републиканците призовават плавния преход да започне.

Сенаторът Роб Портман, републиканец от Охайо, заяви, че „досега няма доказателства за широко разпространени измами или неправомерни действия, които да променят резултата във всеки щат“ и призова процесът на преход да започне.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!