Тръмп и болтън вече са в конфликт
На снимката: Доналд Тръмп и Джон Болтън

Президентът Доналд Тръмп във вторник обяви, че е уволнил ястреба Джон Болтън, негов съветник по националната сигурност, заявявайки, че „определено“ не е съгласен с позициите му.

„Помолих Джон за оставката му, която ми бе дадена тази сутрин. Информирах Джон Болтън снощи, че услугите му вече не са необходими в Белия дом“, написа Тръмп, заявявайки, че ще назначи нов човек на поста следващата седмица.

Болтън отрече да е уволнен и заяви, че е сам е подал оставка.

Новината дойде дни, след като Тръмп предизвика олелия, разкривайки, че отменя тайните разговори с талибаните в Афганистан. Болтън е ветеран и противоречива фигура, тясно свързан с нахлуването в Ирак и други агресивни външнополитически решения. Той беше разглеждан като една от основните движещи сили в силовия подход на Белия дом към Иран, Венецуела и в други проблемни точки.

Както става често по време на управлението на Тръмп, изглежда, че рязкото пренастройване съдържа елемент на хаос.

Версията на Болтън доста се различава от тази на Тръмп.

„Връчих му оставката си вчера и президентът Тръмп каза:“Нека да поговорим за това утре“ – написа Болтън в Туитър.

Болтън е бил посланик на Съединените щати в ООН от август 2005 г. до декември 2006 г. при президента Джордж Буш. Той подаде оставка през декември 2006 г., защото едва ли ще получи потвърждение от Сената, в който Демократическата партия получи контрол по това време.

Болтън е бивш старши сътрудник в Американския институт за предприемачество (AEI), и коментатор на Fox News Channel. Той беше съветник по външна политика на кандидата за президент 2012 г. Мит Ромни. Болтън е имал много общо с множество консервативни организации, включително с анти-мюсюлманския Gatestone Institute, където той е бил председател на организацията до март 2018 г. и като директор на Проекта за Новия американски век, който гледа благоприятно на войната в Ирак.

Той е републиканец, чиито политически възгледи се описват като американски националистически, консервативни.

Болтън е отявлен външнополитически „ястреб“ и защитник на промяната на режима в Иран, Сирия, Либия, Венецуела, Куба, Йемен и Северна Корея. Той също многократно призова за прекратяване на ядрената сделка в Иран. Той беше привърженик на войната в Ирак и продължава да подкрепя решението за нахлуване в Ирак. Болтън непрекъснато подкрепя военните действия и промяната на режима в Сирия, Либия и Иран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!