Историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризираната зона, разделяща Корейския полуостров, съобщава АФП. След като двамата лидери се здрависаха на границата, Тръмп премина на територията на Северна Корея. Така той се превърна в първия действащ държавен глава на САЩ, който стъпва на територията на КНДР. Това е и „символичен дипломатически спектакъл“ от страна на американския президент, коментираха анализатори.

След кратък престой на севернокорейска територия Ким и Тръмп се запътиха обратно към южнокорейската страна, ангажирани в разговор, след като позираха за снимки пред журналисти. Към тях се присъедини и южнокорейският президент Мун Дже Ин.

„Това е велик ден за света и е истинска чест за мен да бъда тук – заяви Тръмп и добави – Наистина велики неща се случват“.

Пред медиите американският президент заяви, че ще отправи покана към севернокорейския лидер за среща в Белия дом.

„Изключително горд съм, че можах да прекося линията, разделяща Северна и Южна Корея“, сподели Тръмп пред севернокорейския лидер.

От своя страна Ким Чен Ун заяви, че неговите „прекрасни“ взаимоотношения с американския президент Доналд Тръмп ще позволят на двете държави да преодолеят трудностите в преговорите за ядреното разоръжаване.

Срещата между двамата лидери беше организирана съвсем „набързо“ след пост на Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, с който отправи покана към Ким Чен Ун за среща.

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в неделя сутрин в демилитаризираната зона, разделяща Корейския полуостров, малко преди да дойде и севернокорейският лидер Ким Чен Ун.

Тръмп направи обиколка в района на границата между Северна и Южна Корея, придружаван от южнокорейския президент Мун Дже Ин.

„Имаше страхотно напрежение в този район преди срещата ни с лидера Ким в Сингапур – заяви Тръмп, докато разглеждаше един от наблюдателните постове на границата – След първата ни среща всичката опасност премина… Всичко се нареди, както винаги става“, допълни държавният глава преди да се отправи на среща с разположените в района американски военни.

След като миналата година преминаха от войствена риторика към взаимни похвали и първа среща помежду си, двамата лидери не успяха да придвижат съществено преговорите по ядреното разоръжаване на Пхенян. Те се провалиха и при втората среща на Тръмп с Ким през февруари във Виетнам. Демонстрацията на лична симпатия днес предполага, че още една среща по темата все пак ще има, но, според анализатори, ако и тя свърши като втората, може да се окаже последна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук