Тръмп, „Северен поток-2“
На снимката: Доналд Тръмп, президент на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява Германия да се откаже да поддържа строителството на газопровода „Северен поток-2“, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на сведения от чиновници от Германия, САЩ и ЕС.

Според изданието Тръмп се опитвал да убеди канцлера Ангела Меркел да се откаже от поддръжката на проекта по време на тяхната среща, която се състоя през април. Тръмп обещал, че в замяна Вашингтон ще започне преговори с ЕС за ново търговско споразумение.

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че Меркел не се е отказала от проекта, но заявила, че ЕС е готов да предложи на САЩ „по-тясно сътрудничество“ в газовата сфера, ако американската страна на постоянна основа се откаже от прилагането на мита за стомана и алуминий по отношение на Евросъюза.

По-рано Сандра Оудкърк от държавния департамент заяви, че САЩ не изключват въвеждане на санкции срещу компании, които участват в реализирането на проекта „Северен поток-2“. Тя подчерта, че Вашингтон се опитва да убеди европейските си партньори по дипломатически път в необходимостта този проект да не се реализира.

Преди време украинският президент Петро Порошенко също призова Германия да се откаже от плановете си относно „Северен поток-2“, заявявайки, че това ще доведе до „икономическа и енергийна блокада“ на неговата държава. Полша е другата крайно негативно настроена към проекта страна. Проектът има зелена светлина от Финландия.

Ангела Меркел бе заявила, че проектът не може да продължи без яснота за бъдещето на украинския транзит, а от „Газпром“ отговориха, че никога не са го поставяли под въпрос. ЕК не поощрява реализацията на проекта, защото вижда в него възможност монополистът „Газпром“ да укрепи позициите си на европейския енергиен пазар.

Меркел, която винаги е подкрепяла разширяването с още една тръба на газопровода по дъното на Бълтийско море, ще обсъди отново реализацията на проекта с руския президент Владимир Путин в петък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!