Доналд Тръмп, Ким Чен-Ун
на снимката: американският президент и севернокорейският лидер - Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун

Американският президент заяви, че иска да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, въпреки че лично той отмени визитата на държавния секретар Майк Помпео в КНДР.

„Държавният секретар се надява да замине за Северна Корея в най-близко бъдеще, най-вече щом се разреши въпроса с нашите търговски взаимоотношения с Китай. В същото време искам да изпратя най-топли пожелания и да засвидетелствам уважение към председателя Ким. Надявам се скоро да го видя!“, написа Тръмп в Туитър.

В предишния туит той съобщи, че е разпоредил на Помпео да отмени визитата в КНДР, планирана за следващата седмица. Той смята, че Китай е престанал да съдейства за ядреното разоръжаване на КНДР на фона на търговската война със САЩ.

Войната започна, след като на 6 юли влязоха в сила повишените мита между двете държави. САЩ въведоха 25-процентово мито върху вноса на 818 стоки от Китай за 34 млрд. долара годишно. На свой ред Китай отвърна със същото. В четвъртък САЩ въведоха 25-процентово мито върху вноса на китайски стоки за 16 млрд долара. Минута по-късно китайската страна отвърна с абсолютно същото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!