Доналд Тръмп
Доналд Тръмп/ Снимка: БТА

Доналд Тръмп заяви вчера, че няма да бъде диктатор „с изключение на първия ден“, ако бъде преизбран за президент на САЩ през 2025 г.

Бившият президент беше притиснат от журналисти дали ще се откаже от предприемането на ответни действия срещу всичките си врагове, ако влезе отново в Овалния кабинет. Първоначално той се въздържа да отговори, но когато го попитаха за втори път каза, че ще бъде диктатор само в първия ден от втория си мандат.

Той акцентира върху два конкретни проблема:

„Искам да затворя границата и искам да пробивам“, каза Тръмп. „Освен това, аз не съм диктатор.“

През последните седмици различни новинарски издания зад Океана наблегнаха на авторитарния уклон на предложения от Тръмп подход за втори мандат.

Тръмп каза също, че не очаква президентът Байдън да бъде кандидатът на демократите за президент, позовавайки се на психическото и физическото му състояние.

„Аз лично не мисля, че той се справя физически“, каза Тръмп. „Психически бих казал, че е също толкова зле, а може би и по-зле.“

77-годишният Тръмп се прицели в Байдън, докато настоящият президент е изправен пред нарастващи въпроси относно последиците от напредналата му възраст. Байдън, който навърши 81 години през ноември, многократно е отхвърлял притесненията относно възрастта си и способността да изпълнява адекватно задълженията си.

На въпрос кой смята, че ще замени Байдън като номиниран от Демократическата партия следващия ноември, Тръмп индиректно посочи губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, като се позова на дебат, състоял се през миналата седмица.

„Видях го на дебата онази вечер“, каза Тръмп. „Той е хитър, но не разполага с факти. Мисля, че се справи добре.”

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че може би би се отказал от кандидатурата си за преизбиране ако не се беше изправил срещу Доналд Тръмп. Той добави, че републиканецът представлява уникална заплаха за страната.

В същото време одобрението на президента на САЩ Джо Байдън е близо до най-ниското си ниво за целия период на президентството му, което е знак за предстоящите предизвикателства пред кандидатурата му за преизбиране, показват резултатите от ново проучване на Ройтерс/Ипсос.

Рейтингът на общественото одобрение на Байдън се задържа под 50% от август 2021 г., а през този месец рейтингът остана близо до най-ниските нива за периода на неговото президентство – 36% – наблюдавани в средата на 2022 г.

Широко разпространено е очакването, че Байдън ще се изправи пред реванш през ноември 2024 г. с бившия президент Доналд Тръмп, който е фаворит за номинацията на републиканците. Други неотдавнашни анкети сочат потенциално оспорвана и с малка разлика надпревара между двамата.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук