Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

„Съединените щати унищожиха един от лидерите на терористичната група „Ал Кайда“ – Касим ал-Рими по време на антитерористична операция в Йемен”, заяви в четвъртък американският президент Доналд Тръмп, цитиран от АФП.

„По указание на президента Доналд Дж. Тръмп, САЩ проведоха антитерористична операция в Йемен, която доведе до ликвидирането на Касим ал-Рими, основател и водач на Ал Кайда на Арабския полуостров (АИАП)“, се казва в изявление на Белия дом.

Касим Ал Рими

Тръмп отбеляза, че елиминирането на Ал-Рими е удар за „Ал Кайда” и доближава до изкореняването на заплахите за националната сигурност на САЩ от страна на тази терористична група.

Американският президент не уточни как е бил убит Ал Рими, но според непотвърдени сведения от Йемен през последните дни терористът е бил убит при въздушен удар с дрон в Мариб.

Съединените щати смятат АИАП за едно от най-смъртоносните крила на Ал Каида.

Ал Рими пое отговорността за стрелбата в американската военноморска база в Пенсакола през декември миналата година, при която саудитски военен на обучение в САЩ уби трима американски моряци.

Касим ал Рими е начело на групировката от 2015 г. и се свързва със серия от нападения през последните две десетилетия.

„Ще продължим да защитаваме американския народ, като проследяваме и унищожаваме терористите, които се стремят да ни навредят“, подчерта американският президент.

Дейността на Ал Кайда в Йемен заплашва ключов съюзник на САЩ в региона – Саудитска Арабия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!