Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново се нахвърли върху Китай заради пандемията на коронавирус, обвинявайки Пекин за „масово убийство в целия свят“. Туит рано сутринта, в който се позова на неидентифициран „откачалник в Китай“, беше последната засега изява на разгорещена реторика от Белия дом, където Тръмп превръща атаките срещу Пекин в основата на ноемврийската си кандидатура за преизбиране.

„“Некомпетентността на Китай, и нищо друго, направи това масово убийство в световен мащаб“, написа в „Туитър“ президентът.

Вирусът за пръв път се появи в китайския град Ухан през декември миналата година и се разпространи бързо по целия свят, убивайки повече от 323 000 души досега, и предизвика огромни икономически щети.

Първоначално Тръмп омаловажи сериозността на заплахата и многократно каза, че Китай действа срещу разпространяването на болестта. По-късно той промени коренно позицията си и започна да обвинява Китай, че позволява международното разпространение на коронавируса.

Президентът на САЩ e отправял неколкократни, но неясни заплахи за отмъщение срещу главния икономически конкурент на своята страна. Той също заплаши, че ще преустанови финансирането от Вашингтон на Световната здравна организация заради това, което според него е помощта й за Китай за прикриване на степента на епидемията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!