Апелативният специализиран съд не разреши на Десислава Иванчева да посещава ин витро процедури, докато е под домашен арест.

Според българското законодателство, докато е под домашен арест бившият кмет на столичния район „Младост” Иванчева трябва да иска разрешение от съда за всяко напускане на дома си.

Нейната заместничка Биляна Петрова също е под домашен арест, като днес съдът й отказа да отиде до банка, за да закрие сметка, на която дъщеря й е получавала стипендия.

Според съдебния състав в момента не е наложително посещението на двете съответно в клиника и в банка.

В рамките на днешното заседание тримата обвиняеми – Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров трябваше да пледират.

Делото обаче беше отложено заради гласова експертиза, която трябва да бъде направена в рамките на 30 дни. Тя се налага, защото на някои от записите на разговорите между Иванчева, Петрова и Дюлгеров не се чуват добре гласовете и не се разбира кой на кого е.

Друга причина за отлагането на делото е, че тогава ще бъде разпитан свидетел, за когото Петко Дюлгеров твърди, че може да докаже, че е бил на среща с него, а не с Иванчева и Петрова на 19 февруари м.г.

Следващото заседание на втората съдебна инстанция ще се проведе на 3 и на 6 юни.

Преди заседанието Биляна Петрова заяви, че не очаква обрат по делото, поне на база на това, което е видяла до момента, а и от начина, по който върви процесът.

„Очакваме присъдите ни да бъдат потвърдени или да има съвсем малка промяна в размера на наказанията”, каза тя.

Биляна Петрова припомни, че вече е в ход петиция до ЕК, с която се иска независимо разследване.

„Това е шансът ни да докажем, че сме невинни, защото в България истината се крие или изопачава”, посочи тя.

Според Петрова има проблем и в системата за случайно разпределение на дела, защото установили, че в списъка със съдии имало липсващи, а делото им било пускано за разпределение няколко пъти.

Иванчева изрази подобни опасения и също смята, че втората съдебна инстанция ще потвърди присъдите им от първата.

Припомняме, че тримата бяха признати за виновни на първа инстанция и получиха съответно 20 г. затвор за Иванчева, 15 г. лишаване от свобода за Петрова и 12 г. затвор за Дюлгеров не за получен, а за поискан подкуп от 187 500 евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

По време на процеса, Дюлгеров обяви, че се отказва от показанията си, защото били дадени под натиск.

Иванчва и Петрова направиха петиция онлайн за независимо разследване от ЕК по делото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!