Понастоящем над 1 500 000 души в Съединените щати са тествани положително за смъртоносния COVID-19, починалите са близо 97 000 души, а експерти предупредиха за вероятна втора вълна на пандемията.

Само че трябва да се направят няколко уточнения – населението на САЩ е 330 790 544 души, колкото на Великобритания, Франция, Испания, Италия и Германия взети заедно.

В САЩ са направени 13 472 618 теста за коронавирус или 40 729 на милион население.

коронавирус, случаи

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше категоричен, че САЩ няма да налагат строги ограничения в случай на втора вълна от COVID-19, като изрази увереност, че страната ще може да управлява новите огнища, ако и когато се появят.

„Хората казват, че това е много различна възможност. Това е стандарт. И ние ще гасим пожарите. Няма да затваряме страната. Ще гасим пожарите“, каза Тръмп по време на обиколка на завода на „Форд” в Мичиган, който в момента произвежда медицински респиратори.

Икономическият съветник на Тръмп, Питър Наваро, коментирайки облекчаването на карантината, заяви, че блокирането на икономиката „косвено“ ще убие повече хора от COVID-19. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин също заплаши с риска от „трайни щети“ за икономиката на САЩ, ако мерките не бъдат премахнати скоро.

Американският държавен глава не веднъж е изразявал критиките си към пълното блокиране на държавата в резултат на разпространението на коронавируса.

Тръмп смята, че не може икономиката да спре да работи, защото милиони ще загинат от глад. И статистиката го потвърди – през последните 8 седмици 39 милиона американци са загубили работата си. Още в първата седмица на националната карантина, без работа останаха 6,6 милиона души. През изминалата седмица такава е била съдбата на още 2,4 милиона, като икономическите експерти отчитат спад в интензитета.

Подобни нива на безработица не са виждани в САЩ от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!