Тръмп, ядрен договор

Армията на САЩ притежава в големи количества ракети, които са способни да достигат до цел много по-бързо от обикновените ракети, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от „Интерфакс“. По време на изказването си американският лидер каза също, че действията на Русия и Китай всъщност принуждават САЩ да увеличат разходите за своя ядрен арсенал. Във военния бюджет на САЩ са придвидени 20,3 млрд. долара за програми, подобряващи противоракитната отбрана на страната, припомни ТАСС.

„Имаме свръхбързи ракети, при това много. Ние така ги наричаме – свръхбързи. Те са четири, пет, шест и дори седем пъти по-бързи от обикновените ракети“, каза президентът.

По думите му САЩ се нуждаят от такива ракети, „защото Русия има подобни“.

Американската администрация планира да отдели 20,3 милиарда долара за програми за противоракетна отбрана (ПРО) през фискалната 2021 г., показват документи на Белия дом. Както е отбелязано в тях, „бюджетът предвижда 20,3 милиарда долара за укрепване на програмите за противоракетна отбрана“. Планира се програмите за противоракетна отбрана, реализирани в континенталните щати, да станат „по-мощни“.

Проектобюджетът предлага и „оценка на потенциалните модификации на съществуващите регионални програми за противоракетна отбрана“. Според свидетелства на неговите автори, на практика някои от тези планове „могат да бъдат демонстрирани още през 2025 г.“

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да внесе проект на федерален бюджет за фискалната 2021 година, който предвижда разходи за отбрана в размер на 740,5 млрд. долара, се казва в статия, публикувана в неделя в електронната версия на „The Wall Street Journal“.

Според изданието, администрацията възнамерява да предложи сериозни намаления на редица програми в социалната сфера. В проекта на федерален бюджет се предвиждат разходи в размер на 4,8 трилиона долара.

Според официални източници, искането за бюджет ще бъде публикувано в понеделник. Както е отбелязано в материала, администрацията предлага да увеличи средствата за отбрана с 0,3%, до 740,5 милиарда долара и да намали невоенните разходи с 5%, до 590 милиарда долара.

Според публикацията, ще бъдат предложени 12% увеличение на разходите за Националната администрация по аеронавтика и космическо пространство, както и 26% намаление на средствата за Агенцията по опазване на околната среда. Администрацията ще поиска около 2 милиарда долара за изграждане на стена на границата с Мексико.

Ще се предложи дефицитът на федералния бюджет да бъде намален от около 1 трилион на 966 милиарда долара, отбелязва изданието. Намалява се и финансирането за редица социални програми, включително тези, свързани със здравното осигуряване.

Проектобюджетът на САЩ предвижда отпускането на 700 милиона долара за „противодействие“ на Русия и допълнителни 24 милиона долара за борба с „руската пропаганда и дезинформация“. Документът е публикуван на уебсайта на Белия дом, съобщава РИА „Новости“.

„Противодействие на руското влияние, подкрепа на съюзниците на САЩ. Бюджетът предвижда отпускането на 0,7 милиарда щатски долара. Тези средства ще бъдат използвани за подпомагане на Европа, Евразия и Централна Азия да укрепят общата сигурност, както и за защита на териториалната цялост на американските съюзници“, се казва в документа, „Бюджетът също така предвижда отпускане на 24 милиона долара за Global Engagement Center, създаден за борба с руската пропаганда и дезинформация.“

Според изданието проектът на федералния бюджет, най-вероятно, няма да бъде одобрен във вида, в който ще бъде представен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!