Турция, Сирия, кюрди

Турция е нанесла удари по 115 цели на сирийската армия днес в отговор на обстрела на своите военни в провинция Идлиб, се посочва в изявление на Министерството на националната отбрана на Турция, цитирано от ТАСС.

„Според най-новата информация от различни източници, в отговор на атаките срещу турски военни, бяха нанесени 115 удари по цели на режима (на сирийския президент Башар ал Асад – бел. ред.). Бяха неутрализирани 101 войници на режима, както и 3 танка, 2 артилерийски позиции и един хеликоптер. В рамките на самоотбранителните действия продължават атаките по определени цели“, се посочва в изявлението.

Петима турски войници бяха убити, а петима други ранени, когато силите на режима на Асад удариха турски наблюдателен пункт на летище Тафтаназ в източен Идлиб с тежка артилерия, съобщи министерството на отбраната в понеделник, цитирано от „Сабах“.

Миналата седмица нападение на режим на Асад в Идлиб уби седем турски войници и един цивилен изпълнител, работещ с турските военни и ранени над дузина души. Като отмъщение Турция нанесе удари по над 50 цели и уби 76 сирийски войници.

Идлиб е крепост на опозиция и антиправителствени въоръжени групировки от избухването на сирийската гражданска война през 2011 г. През септември 2018 г. Турция и Русия се договориха да превърнат Идлиб в зона за деескалация, в която изрично са забранени актове на агресия. Повече от 1800 цивилни там са били убити при нападения от режима и руските сили оттогава, което „потопи“ както прекратяването на огъня от 2018 г., така и новото, започнало на 12 януари.

Над 1,7 милиона сирийци са се преместили близо до турската граница поради интензивни атаки през последната година. Турция остава страната с най-много бежанци в света, домакин на над 3,7 милиона сирийци от началото на сирийската гражданска война.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!