Тръмп, реч
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че очаква да проведе много продуктивни дискусии с колегите си – лидерите на Г7 на срещата на върха във Франция, съобщи АФП.

„Мисля, че ще бъде много продуктивно“, каза Тръмп пред репортери пред Белия дом малко преди да замине за Биариц.

Той също така заяви, че няма да застане на пътя на шефа на Федералния резерв Пауъл, ако реши да напусне. На въпрос дали иска Пауъл да подаде оставка, Тръмп каза на репортерите:

„Ако го направи, аз не бих го спрял.“

Тръмп заяви по-рано в петък, че смята Пауъл за по-голям „враг“ от Китай, с когото той води търговска война.

Президентът на САЩ обаче не спести нови остри думи към Европа, като пак заплаши, че може да бъдат наложени данъци върху вносните френски вина, което „все още не е било наблюдавано във Франция“.

В средата на юли френският парламент прие закон за данъка върху услугите за големи цифрови компании като Amazon, Apple, Facebook и Google. Тръмп каза, че може да наложи данък върху френското вино като отговор.

„Не ми харесва, че Франция започва да облага с данъци нашите компании. Това е много нечестно. И ако го направят, ние ще обложим с данъци, каквито не са виждали, техните вина.”, каза Тръмп пред репортери преди да замине за летището за срещата на върха на Г7 във Франция.

В същото време президентът призна, че не е голям фен на тези компании, защото „те бяха и остават противници на републиканците“.

След приключване на въпроса за данъците Тръмп подчерта, че има „добри отношения“ с френския президент Макрон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!