Паметникът на Шипка

В събота за поредна година върховете Шипка и Свети Никола ще обединят хиляди хора от цялата страна на традиционните тържества, посветени на 142 години от Шипченската епопея. През 2019 година се навършват и 85 години от издигането на Паметника на Свободата.

Шипченските боеве се разгръщат в периода 21-26 август 1877 година, в разгара на Руско-турската война. След боевете при гр. Стара Загора, гр.Нова Загора и с. Джуранлии (дн. Калитиново), Централната османска армия с командир Сюлейман паша се насочва към преминаване на Стара планина. Целта е вероятно съединяване с частите при гр. Плевен и четириъгълника Русе – Шумен – Варна – Силистра. Състав на армията: 48 табура, 16 ескадрона и 48 оръдия, общо 27 000 войници. На 20 август, след съсредоточаване, тя се насочва към Шипченския проход.

В отбраната участват Тридесет и шести пехотен орловки полк, Тридесет и пети пехотен брянски полк /от 21 август/ и Българското опълчение. Командващ на целия Шипченски отряд /7 500 войници/ е командирът на опълчението ген.-майор Николай Столетов. На 20 август той разкрива откъде се готвят да преминат турците и изпраща телеграма до Радецки.

Първата атака на турската армия започва на 21 август, на 22 има относително затишие, а на 23 август армията на Сюлейман паша атакува в няколко сектора и поставя защитата в критично положение. До обед първите вълни са отбити, но към 16 часа следобед защитната линия започва да се огъва. Рухването е предотвратено от решителните действия на средния офицерски състав, непреклонността на българското опълчение, което изнася основната тежест на удържането на критичните сектори на сраженията, и дори на главния лекар на Опълчението, д-р Константин Везенков, който организира контраатака с участието на леко ранените бойци. Защитата е стабилизирана, а към 17.30 часа пристигат първите подкрепления /с артилерийски коне, по двама войници на кон/. До 18 часа се съсредоточават, атакуват заедно с част от защитниците на Шипка, и си възвръщат превзетият от османците връх Кючук Йешиптепе.

Пристигат още подкрепления, докато на 24 август броят на защитниците на прохода достига над 14 000 души, а командването е поето от ген.-лейтенант Фьодор Радецки. Сюлейман паша не знаел за промяната в ситуацията и на 24 август провежда ново настъпление. Боевете са жестоки и кървави, но турската армия вече нямала шанс. Шипка била удържана.

Опитите за настъпление са подновени и на 25 август, но отслабват. Опълченците вече не участват, защото са изтеглени в Габрово за прегрупиране и превъоръжаване. До 26 август този етап от отбраната на прохода приключва. Сюлейман прави още един опит да го премине на 17 септември, но след еднодневни кървави сражения е отблъснат на изходни позиции. Стратегическият проход е удържан до края на войната, а героизмът на българските опълченци е признат и документиран както от руските им командири, така и от европейски военни кореспонденти.

Тържествата на Шипка преминават под патронажа на президента на България, а началото им тази година започна от 21 август в Габрово. В Казанлък събитията, свързани с боевете на легендарния връх и с построяването на Паметника в чест на загиналите герои, бяха почетени още на 23 юли с изложбата „Строителите на Паметника на Свободата“. Експозицията, която съдържа уникални фотоси и документи, както и златният ключ на Паметника, бе открита на 21 август в Габрово.

В кулминационния ден на 24 август ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир, а три туристически лъча тръгват към връх Шипка – от Соколския манастир, от местността „Узана” и от храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир.

Точно в 12.00 часа започва официалната част, мястото е тържественият подход с каменните барелефи към Паметника на Свободата.

От 13.30 часа е историческата възстановка на събитията отпреди 142 години, която ще бъде на централната височина.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващи превозни средства за 12 часа в събота, когато ще се състои Националното честване на годишнината. Ограничението ще важи за времето от 8 часа сутринта до 8 вечерта за пътя Габрово – Шипка – Казанлък в двете посоки.

През прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници в тържествата и гости, както и организираният междуградски транспорт.

Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. За пътуващите от Северна към Южна България – от Русе и Велико Търново през Дебелец – Прохода на Републиката – Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас. По същия маршрут ще се пренасочват преминаващите в обратната посока.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по маршрута: Габрово – Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Прохода на Републиката и обратно.

В област Стара Загора движението на МПС ще се пренасочва към Прохода на Републиката по следния маршрут: Калофер – Казанлък – Гурково – Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (връзката на път I-5 с I-6).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!