Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, ограничаваща възможностите на федералното правителство и подведомствените структури да наемат чуждестранни работници. Текстът на документа бе разпространен от пресслужбата на Белия дом.

Новите правила се отнасят по-специално до работните визи от категория H1-B за висококвалифицирани чуждестранни специалисти.

Декретът изисква американските правителствени служби и различни изпълнители, работещи на федерален договор, да дават предимство при наемането на служители на граждани и жители на САЩ, както и на притежателите на разрешение за постоянно пребиваване (зелена карта) и само при липса на такива кандидати да наемат чужденци. Те ще трябва да проведат вътрешен контрол, за да определят дали настоящите им политики съответстват на тези правила.

Мерките са срещу злоупотребите на работодателите с визовата програма

Действията на президента Тръмп ще помогнат за справяне със злоупотребите на работодателите с визовата програма H-1B, която няма за цел да замени квалифицираните американски работници с евтина работна ръка от чужбина, се казва в документа.

По-рано Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че американската администрация финализира нови разпоредби относно работните визи за H1-B.

От своя страна Bloomberg, позовавайки се на представител на американската администрация, отбеляза, че други промени във визовата програма H1-B ще бъдат обявени през следващите няколко седмици.

Това е пореден ход на Тръмп срещу миграцията

Това не е първият ход на администрацията на Тръмп в областта на миграцията от началото на новата пандемия на коронавирус.

В края на юни американският президент подписа изпълнителна заповед за спиране на издаването на редица категории визи до края на 2020 г.

Става въпрос за работни визи H1-B, H-4, H-2B, L и повечето визи от категория J. Както отбеляза пресслужбата на Белия дом тогава, администрацията на САЩ предприема такава стъпка , така че американските работници да бъдат първите, които получават преференции тъй като се възстановяваме от икономическото въздействие на коронавируса.

През последните няколко години администрацията на Вашингтон се опита да затегне визовата програма H-1B, което намали степента на одобрение на заявленията. Тази програма позволява на американските работодатели да наемат чуждестранни работници временно.

Технологичната индустрия разчита на H-1B визи, за да наеме задгранични специалисти с дълбоки познания в своята област, особено на науката и технологиите.

Критиците на този подход твърдят, че някои компании злоупотребяват с програмата, за да уволнят американци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!