Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще отложи годишната си реч „За състоянието на страната“ (State of union), която трябваше да произнесе на 30 януари, предава Би Би Си. Тръмп се принуди да вземе това решение, след като председателката на Камарата на представителите и един от лидерите на демократите Нанси Пелоси му отказа достъп до залата за произнасянето на речта, докато администрацията не възобнови изцяло работата си.

Тръмп е първият американски президент, който не е допуснат в Долната камара на американския парламент, за да произнесе речта си. „Камарата на представителите няма да разглежда резолюция, разрешаваща произнасяне на президентската реч „За състоянието на страната“ в залата на Камарата докато държавната администрация не възобнови работата си“, пише Пелоси в писмо до Тръмп.

Американските президент използват ежегодните послания до Конгреса, за да изложат вижданията си за положението в страната, да набележат основните задачи на вътрешната и външната политика. По традиция основната част на речта е посветена на икономиката.

Американското правителство е в частична парализа от седмици, след като демократите блокираха искането на Тръмп да бъдат отпуснати 5 млрд. долара за изграждането на стена по границата с Мексико.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!