trudeau-trump
На снимката: канадският премиер Джъстин Трюдо и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново атакува западните съюзници със серия от „туийтове“ от Сингапур, където се готви за среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Избликът на словесни нападки бе предизвикан от изказването на канадския премиер Джъстин Трюдо на пресконференция, в което той за пореден път разкритикува новите американски тарифи върху стоманата и алуминия и се зарече да придвижи процеса на вземане на ответни мерки до първи юли, съобщи Би Би Си.

„Честната търговия трябва да се нарече търговия за глупаци, ако не е реципрочна – заяви стопанинът на Белия дом в „Туитър“ – Според изявлението на Канада, от търговията със Съединените щати те печелят почти 100 милиарда долара (те се хвалят!). Ние им плащаме митнически такси за млечни продукти в размер на 270%. Когато бъде попитан за това(премиерът), Джъстин (Трюдо) се обижда!“

Миналата година САЩ отбелязаха прираст в търговията на стоки и услуги с Канада, възлизащ на 8,4 милиарда щатски долара.

В атаките си към Европа Тръмп пише: „Съединените щати поемат почти цялата сметка за защитата на НАТО над същите тези страни, които след това ни „дерат“ в търговията … Европейският съюз отбеляза дефицит от 151 милиарда долара – трябва да плаща много повече за войската!“

Войната на думи избухна между САЩ и техните традиционни съюзници в събота, когато американският президент нападна в „Туитър“ канадския премиер на срещата на Г-7 и оттегли подкрепата си за съвместното заявление, след като Трюдо обяви контрамерки срещу американските мита за внос на стомана и алуминий.

Европа и Канада реагираха сдържано на „туийтовете“ на Тръмп. Франция заяви, че международното сътрудничество „не може да се крепи на гняв и дребни заяждания“, а германският канцлер нарече решението на американския президент да оттегли подкрепата си за съвместно заявление от срещата на Г-7 „разочароващо и потискащо“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
62