Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа, предназначен да премахне защитата от претенции за редактиране на съдържанието в социалните мрежи, съобщиха от Белият дом.

„В американската история няма прецедент за толкова малък брой корпорации, които да контролират толкова голяма област на човешкото взаимодействие“, каза Тръмп пред репортери преди подписването на указа.

Според него решенията на социалните мрежи относно истинността на съобщенията, извършването на промени в тях или блокирането им по същество са редакторска политика и социалните мрежи действат като издатели.

„В такива моменти Tуитър престава да бъде неутрална обществена платформа и става редактор. Мисля, че същото може да се каже и за други, ако погледнете Google, ако погледнете Фейсбук и, вероятно, други“, добави Тръмп.

Президентът Тръмп заяви, че указът му съдържа изискване за създаването на нови законови правила за дейността на социалните мрежи, за да не може вече да се ползват от същата юридическа защита, както досега.

От Tуитър определиха новият указ на американския президент като „реакционен и политически ангажиран“.

„Този изпълнителен указ представлява реакционен и политизиран подход към основния закон (управляващ индустрията). Член 230 защитава американските иновации и свободата на изразяване, той се основава на демократичните ценности. Едностранните опити за подкопаването му заплашват бъдещето на свободата на словото в Интернет“, се казва в изявлението на Туитър.

Въпросният член от Закона за телекомуникациите от 1996 г. гарантира, че доставчикът на онлайн компютърни услуги не може да се счита за издател или независим източник на информация, предоставена от трета страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!