Американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса 716 милиарда долара за военни разходи през 2019 финансова година, която започва на 1 октомври тази година. Това съобщи на брифинг заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист.

За базовите нужди на Пентагона се предвижда да бъдат отпуснати 617 милиарда долара, за продължаване на военните операции в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия и други страни – 69 млрд. долара. Още 30 млрд. са средствата за поддържане на бойната готовност и модернизацията на ядреното оръжие.

Горната граница на отбранителните разходи за настоящата финансова година беше одобрена от законодателите в размер на почти 700 млрд. долара, включително 629 млрд. за базови нужди и 71 млрд. за операции в чужбина. Законопроектът за отпускането на тези средства до момента не е утвърден.

Предлаганият от администрацията на Тръмп военен бюджет ще „позволи на Пентагона да изпълнява задачите, поставени в публикуваната на 19 януари Стратегия за национална сигурност на САЩ“. В този документ се казва, че министерството на отбраната на САЩ трябва да бъде готово за „дългосрочно стратегическо съперничество с Русия и Китай“, напомни заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук