Доналд Тръмп, Голанските възвишения
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп подписа документ, признаващ израелския суверенитет над Голанските възвишения, предадоха световните медии.

Минути по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел никога няма да се откаже от тези окупирани територии, които номинално принадлежат на Сирия. Страната отне Голанските възвишения от арабския си съсед Сирия през 1967 година.

Преди три дни Мая Коциянчич, говорител на дипломатическата служба на ЕС, каза, че Европейският съюз все още не признава, че Голанските възвишения са част от Израел, въпреки изявлението на американския президент Доналд Тръмп.

„Позицията на ЕС не се е променила. Европейският съюз, в съответствие с международното право, не признава суверенитета на Израел над териториите, окупирани през юли 1967 г., включително Голанските възвишения, и не ги счита за част от израелската територия”, каза Кочиянчич.

Територията е завладяна след Шестдневната война между Израел и Сирия през 1967 година, но е анексирана 15 години по-късно. Актът остана непризнат и международната общност продължава да счита израелските поселения в оспорваните зами за нарушение на международния правов ред.

Според Си Ен Ен признаването на Голанските възвишения за част от Израел от страна на САЩ сериозна промяна в американската позиция по отношение на анексираната от Израел територия и изказването представлява осезателна външнополитическа победа за премиера Нетаняху само три седмици преди израелците да отидат на избори, които ще определят дали той остава на власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук