Доналд Тръмп, Николас Мадуро
Доналд Тръмп /ляво/ и Николас Мадуро /дясно/

Американският президент Доналд Тръмп предупреди военните във Венецуела да приемат предложението за амнистия от страна на лидера на опозицията Хуан Гуайдо или да се подготвят да „изгубят всичко“, съобщи АФП.

„Днес имам послание за всеки, който помага на Мадуро да се задържи. Очите на целия свят са насочени към вас днес, всеки ден и за в бъдеще – заяви Тръмп пред свои привърженици в Маями – Не можете да се скриете от избора, пред който сте изправени. Можете да изберете да приемете щедрото предложение на Гуайдо за амнистия, за да живеете живота си в мир заедно със семействата и сънародниците си. Или може да изберете втория път – да продължите да подкрепяте Мадуро. Ако изберете този път, няма да намерите сигурно убежище, няма да има лесен изход или какъвто и да било изход. Ще изгубите всичко.“

Речта на американския президент бе произнесена пред екзалтирана тълпа от венецуелски и кубински имигранти. Тръмп заяви, че желае мирно предаване на властта във Венецуела, но че „всички опции са на масата“.

Венецуелският президент Николас Мадуро в отговор каза, че речта на американския му колега е била в „нацистки стил“ и че Тръмп се е държал, сякаш притежава Венецуела.

Мадуро, който спечели втори президентски мандат в избори, обявени от наблюдателите и венецуелския парламент за нечестни, има подкрепата на Русия и Китай и все още държи контрола върху държавните интитуции, включително службите за сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!