Тръмп, указ
на снимката: Секретарят по вътрешната сигурност Кирстен Нилсен (л), американският президент Доналд Тръмп (ц) и вицепрезидентът Майк Пенс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който сложи край на предизвикалата недоволството на целия свят практика да се разделят децата от родителите имигранти, пресекли незаконно границата с Мексико.

„Не обичам да виждам да се разделят семейства“, каза той на церемонията по подписването на указа.

По-рано сутринта, той заяви, че ще сложи край на тази практика, която му донесе множество критики, припомня „Франс прес”.

Тръмп наблегна, че този указ ще позволи на семействата да остават заедно, но политиката на „нулева търпимост“ ще се запази.

Въпросът за разделянето на семейства се превърна през последните седмици в голяма криза в обществения и политически живот.

Заради политиката на „нулева търпимост“, обявена от администрацията на Тръмп през април, властите задържат незаконно преминаващите границата с Мексико мигранти, след което родителите се изпращат в изолатори, а децата в специални центрове, тъй като не подлежат на наказателна отговорност.

Появи се информация, че отделяните от родителите деца са затваряни в клетки на границата. Кадрите бяха заснети след обявената нова политика на „нулева толерантност“ към нелегалните мигранти.

За малко повече от месец – от 5 май до 9 юни, 2342 деца са били отделени от родителите им, сочат данни на имиграционните власти в ЕС.

Репортажи показаха, че голяма част от децата са държани в клетки в специалните съоръжения по границата, като по-големите деца се грижат за по-малките и дори сменят памперсите им.

Има данни и за депортирани родители, чиито деца са останали в САЩ.

Правосъдният министър Джеф Сешънс заяви, че властите изпълняват закона, който досега не е прилаган, като заповедта за политиката на „нулева толерантност“ дошла от „най-високо ниво“.

По думите му децата са отделяни от родителите, защото възрастните са разследвани за извършено престъпление и децата не могат да останат в същите арести.

От Белия дом обявиха, че родителите са извършили престъпление, влизайки незаконно в страната, а освен това самото влизане в САЩ често става при опасни обстоятелства, които поставят децата в риск.

Доналд Тръмп се опита да се разграничи от новите практики и обвини демократите, които са гласували закона, а сега само започва прилагането му.

От думите му обаче стана ясно, че подкрепя новите правила.

Съпругата му Мелания се противопостави на неговата позиция и публично се обяви против разделянето на семейства.

Подкрепа за позицията ѝ изразиха бившите първи дами Лора Буш и Хилари Клинтън.

Върховният комисар на ООН по човешките права Зейд Раад ал-Хюсеин призова за прекратяване на тази политика в САЩ. Мексиканските власти също осъдиха действията на американските власти.

Критики отправиха още папа Франциск, британският премиер Тереза Мей и редица други световни лидери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук