Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ наруга лицензиращите лекарствата институции на страната . А началникът на кабинета му може да е отпратил заплахата след това към шефа на агенцията, съобщават американски медии. Първата коронавирусна ваксина бе одобрена незабавно в САЩ в рамките на часове.

С остър тон Доналд Тръмп поиска от отговорната агенция по лекарствата Fеderal drug administration /FDA/ незабавно да одобри ваксината срещу коронавируса на базираната в Майнц фармацевтична компания BioNTech и американската компания Pfizer. Шефът на FDA Стивън Хан трябва да пусне „проклетите ваксини СЕГА“, написа в Туитър американският президент.

„Спрете да играете игри и започнете да спасявате животи !!!“- призова Тръмп.

FDA беше наречена от стопанина на Белия дом „голяма, стара, бавна костенурка“.

Според проучване на в. „Вашингтон пост“ шефът на кабинета на Тръмп Марк Медоус е поискал шефът на FDA да подаде оставка незабавно, ако в петък не бъде одобрена ваксина. „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Медоус е поискал Хан да си потърси друга работа.

Няколко американски медии потвърждават тези информации.

Самият Хан каза, че съдържанието на телефонния му разговор с Медоус било невярно представено. FDA беше „насърчена“ да обработи бързо заявлението на BioNTech-Pfizer. „FDA е решена да получи това одобрение бързо.“

Аварийното одобрение на ваксината за коронавируса всъщност беше планирано за събота сутринта, но сега всичко беше изтеглено с няколко часа напред: властите пуснаха ваксината в петък вечерта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!