Тръмп, ядрен договор

Танкове в сърцето на Вашингтон, изтребители, свистящи над главите и реч от „Линкълн Мемориал“: президентът Доналд Тръмп обеща „шоуто на живота“ днес, като превърне 4 юли в личен празник на екстравагантността.

Главнокомандващият и някогашният манхатънски шоумен планират да разкъсат нормите, казват критиците, като отнесат традиционно безпартийния Ден на независимостта към целите за преизбиране.

„Нашият традиционен за 4 юли „Салют за Америка“ /името на шоуто – бел. ред./ на „Линкълн Мемориал“ ще бъде наистина голям. Ще бъде шоу за цял живот! – каза Тръмп в сряда – Ние имаме най-голямата икономика в света. Ние имаме най-голямата армия навсякъде по света. Не е зле!“

Вицепрезидентът Майк Пенс също се включи в Туитър.

„Салют за Америка“ от „Линкълн Мемориал“ утре /четвъртък/ ще бъде великолепно шоу и невероятно представление на прекрасната военна армия на страната ни!“, написа той.

Обикновено, казва Рич Хенли, популярен в медиите културен експерт, 4 юли служи за, един вид, национално потушаване на огъня.

„Това е ден, когато хората могат да оставят настрана своите поляризирани различия… и да вдигнат флаг, без да влизат в политически дискусии“, казва той.

Но тази година познатият сценарий е пренаписан.

Около 18:30 часа (22:30 централно гринуичко време), Тръмп ще поеме по светите стъпки към „Линкълн Мемориал“ за безпрецедентното събитие „Салют за Америка“, което ще включва телевизионно обръщение, военна техника и гигантски фойерверки. Водещата световна армия на страната ще заеме място в първите редици на зрилището.

Модифицираният „Боинг 747“, използван като „Еър Форс Уан“, ще прелита в небето, както и мощни военни самолети, които се очаква да включват Ф-35 и изтребители от екипа на въздушното шоу на „Сините ангели“.

Няколко танка и бойни превозни средства „Брадли“ ще са разположени близо до Мемориала, въпреки че огромните танкове „M1 Ейбрамс“ не се очаква да се движат, тъй като веригите им вероятно ще раздерат градските улици.

В центъра на вниманието обаче няма да бъдат оръжията или фойерверките на стойност близо милион долара, които са дарение от двама големи производители.

По-скоро това ще бъде Тръмп.

„Вашият любим президент – аз!“ – пише той, обявявайки шоуто.

4 юли е уникален празник, тъй като е свръхпатриотичен, но свободен от обичайните републиканско-демократични битки и е по-скоро граждански, отколкото военен. Въвеждането на такова високопоставено президентско обръщение в празненствата го променя рисковано, тъй като Тръмп се подкрепя от малко над 40% от страната преди кандидатурата за преизбиране през 2020 г. и горещо се противопоставя на останалата част от електората.

„Егото на Тръмп е толкова голямо, че на 4 юли той ще проведе един вид кампания в отчаян вик за внимание и всеки го знае“, пише сенаторът Чък Шумър в „Туитър“.

Протестиращи срещу това възнамеряват да пуснат собствени фойерверки от тревния парк на две мили (три километра) от Мемориала до Капитолия.

Лявата организация „Код Розово“ разполага балон „Бебе Тръмп“, голяма надуваема кукла, изобразяваща президента в пелени. Но Националната паркова служба отказа разрешение да се напълни надуваемата кукла с хелий, така че изображението на раздразнителен, инфантилен Тръмп, ще остане на земята.

Мнозина обсъждат колко ще струва всичко това. Досега Белият дом отказа да оповести.

„Вместо да се занимава с неща като бездомността сред ветераните, той ги изразходва /средствата за парада – бел. ред./ за стимулиране на егото си с фундаментален от негова гледна точка парад“, заяви демократът Джулиан Кастро.

Смята се, че за пърив път идеята за военен парад на 4 юли е дошла на Тръмп при посещение на военен парад във Франция. В САЩ токаво събитие не е организирано от 1991 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!