Американската компания „Боинг” заяви, че ще предостави „първоначална инвестиция“ от 100 милиона долара в рамките на следващите няколко години, за да помогне на семействата и общностите, които бяха засегнати от двете катастрофи на самолети 737 Maкс, при които загинаха 346 човека.

Фирмата посочи, че част от парите ще отидат за разходите за живот и за покриване на трудностите, понесени от семействата на пътниците, загинали при тежките инциденти, станали заради софтуерни проблеми на самолетите.

Компанията „Боинг” е изправена пред десетки съдебни дела заради двата смъртоносни инцидента.

Роднини на пътниците от разбилия се миналия октомври индонезийски самолет приеха преговори за постигане на споразумение със самолетостроителя чрез посредничество. Семействата на загиналите пасажери от етиопския самолет изчакват, докато разберат повече за двете произшествия.

Предварителните проучвания за двете катастрофи показват ролята, която е изиграл новия софтуер на „Боинг“, довело до насочване надолу на носовете на самолетите.

Фирмата  актуализира софтуера, за да улесни контрола на самолета от самите пилоти, но компанията не очаква да представи свършената от нея работа за окончателно регулаторно одобрение до септември.

Адвокатите, които съдят „Боинг“ от името на семействата на пътниците, посочиха, че новото обещание за 100 милиона долара няма да им попречи да изискват от самолетостроителния гигант да предостави подробности за това как са разработени самият модел на самолета и новият софтуер за контрол на полета.

След двете катастрофи близо 400 самолета от модела 737 Maкс, притежавани от различни авиокомпании по света, бяха принудително приземени от средата на март насам.

През април „Боинг“ пък отчете еднократни такси за 1 млрд. долара поради по-високи производствени разходи за самолетите от модела Maкс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!