Тръмп
Доналд Тръмп по време на речта си в Давос.

Доналд Тръмп вярва, че ще постигне нова търговска сделка с Европейския съюз преди президентските избори през ноември. Това заяви самият той пред журналисти на Световния икономически форум в Давос, информира „Евронюз“.

„Започваме преговори“, каза президентът, повтаряйки познатата си мантра, че САЩ са били третирани „ужасно несправедливо“ в миналите споразумения.

„САЩ са изгубили 150 милиарда или дори повече в течение на много години заради Европейския съюз – каза той – Те имат търговски бариери, зад които не може да се търгува. Те имат мита навсякъде. Те правят невъзможни неща. Откровено по-трудно е да се прави бизнес с тях, отколкото с Китай. Всичко, което трябва да направите, е да попитате Борис (Джонсън- бел.прев.).“

Тръмп каза, че се е срещнал с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Давос и е уверен в бързия напредък по споразумението.

„Те трябва да направят това – каза той – Не го казвам от сила или от слабост, просто казвам, че трябва да го направят.“

ЕС отказа да преговаря с президента Барак Обама или президента Джордж Буш, заяви Тръмп, но това ще се промени.

„Аз и те , както казват сами те…, ще постигнем споразумение“ – уверен е той.

Президентът каза пред репортери, че има „ужасни отношения“ със Световната търговска организация и обеща да направи нещо, което според него „ще бъде много драматично“.

Тръмп постигна успех в преговорите с Китай и очевидно сега е на ред опит за същото с ЕС. Тезата на президента на САЩ, че Европа третира страната му несправедливо в търговските им взаимоотношения не е нова, но досега Доналд Тръмп бе много по-активен в заплахите към ЕС, отколкото в действията. Тонът му обаче влоши добрите отношения от двете страни на Атлантика, особено тези между Вашингтон и Берлин, които бяха в разцвет при администрацията на предшественика на Тръмп Барак Обама. Спрямо ЕС обаче амбициозният американски президент вероятно ще трябва да има по-прецизен подход от директните действия, с които пречупи Китай, тъй като за разлика от азиатската страня Европа представлява също голям, но по-богат пазар, достъпът до който предлага перспективи, от САЩ не биха искали да бъдат лишени в една търговска война.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!