Тръмп митинг

Американският президент Доналд Тръмп възобнови предизборната си кампания, като участва за първи път в митинг, откакто обяви, че се е заразил с коронавирус.

Тръмп

Тръмп се появи пред хиляди свои привърженици в Санфорд, щата Флорида и  изрази задоволство от това, че  вече не е „затворен“.

„Чувствам се толкова силен. Вече минах през това. Ще целуна всички в публиката. Ще целуна . . . красивите жени. Ще ви дам една голяма, сочна целувка“, каза Тръмп.

„Рисковано е, но трябва да излезеш навън“, добави президентът и похвали Флорида, че е „отворена за бизнес“, като отново настоя за отваряне на училищата и нормализиране на икономиката.

Снимки показаха, че Тръмп не носеше маска, когато заминаваше за Флорида – ключов щат за изборите през ноември. Той пристигна без маска на митинга в Санфорд. Повечето хора на проявата, проведена на открито, също бяха без маски и стояха спокойно близо един до друг.

Митингът беше първата от шест предизборни прояви, планирани от Тръмп за тази седмица.

Часове преди митинга в документ, разпространен от Белия дом, президентският лекар д-р Шон Конли заяви, че Тръмп е дал отрицателен резултат за Covid-19 в няколко поредни дни.

Президентският лекар каза, че отрицателните тестове и други клинични и лабораторни данни са го довели до заключението, че Тръмп не е заразоносител.

Тръмп има имунитет, но не се знае докога

По- рано Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ, заяви пред Си Ен Ен, че американският президент най-вероятно е развил имунитет срещу новия коронавирус, но не е ясно за колко време.

Специалистът беше помолен да коментира твърдението на Тръмп че той вече няма коронавирус и е развил имунитет срещу него.

„Това е вярно за определен период. Не знаем колко дълго продължава тази защита“, каза Фаучи. Говорейки за американския президент, той заяви: „Той има реакция на имунитет, която вероятно ще го предпази от повторна инфекция.“

„Но с това трябва да се работи с повишено внимание. Тъй като сме регистрирали редица случаи, при които се съобщава, че хората се заразяват повторно. Това са случаи, които са добре документирани“, каза Фаучи.

Според него е имало ситуации, когато хората са се заразявали отново „няколко седмици“ след възстановяване.

Тръмп обяви откриването на коронавирус в него и съпругата му през нощта на 2 октомври. По-късно същия ден държавният глава пристигна в медицинския център „Уолтър Рийд“ в Бетесда, Мериленд. На 5 октомври Тръмп напусна болницата и се върна в Белия дом. Тръмп заяви в края на миналата седмица, че е развил имунитет срещу коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!