Президентът на САЩ Доналд Тръмп описа председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер като „твърд, труден човек“, който оказва натиск върху САЩ да се договори нова търговска сделка, след като Вашингтон заплаши с мита европейските автомобили, съобщи „Политико“.

„Честно казано, той дойде в кабинета ми толкова бързо от Европа, че не знаех, че има самолети, които летят толкова бързо. Казах: „Къде намерихте този самолет?“, каза Тръмп на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда. „И [сега] имаме подобие на сделка. Тъй като – до голяма степен – всичко това е икономически за автомобилите.“

Тръмп има предвид срещата си с Юнкер през юли, която доведе до започване на преговори между ЕС и Щатите за намаляване на търговските бариери от двете страни на Атлантика. И Вашингтон, и Брюксел обещаха да не въвеждат нови мита за продуктите на другата страна, докато тези преговори постигнат напредък.

Това споразумение дойде, след като Съединените щати вече бяха наложили мита за европейската стомана и алуминий за около 7,5 милиарда долара, а ЕС отвърна с мита за около 3,3 милиарда долара американски износ, включително стомана, селскостопански продукти, фъстъчено масло, боровинки, портокалов сок, лодки, облекло.

„ Жан-Клод е твърд мъж. Той е много добър човек. Харесва ми“, каза Тръмп. „Но той е труден. Той е опасен. Той е човекът, за когото искам да преговаря за мен, но той труден, твърд.“

Преди срещата през юли Тръмп заплашваше да удари европейски автомобили с 25-процентно мито. Тази заплаха бе отложена

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!