Ким Чен-Ун и Доналд Тръмп
на снимката: лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Затоплянето на отношенията между доскорошните врагове – Ким Чен-Ун и Доналд Тръмп – продължава. В сряда Северна Корея освободи трима американци от корейски произход Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким.

Самолетът с тях се приземи във военновъздушна база „Андрюс“ край Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким

Освобождаването им беше издействано от новия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, който посети Пхенян и се срещна с Ким Чен-ун.

Бившите затворници, придружени от Помпео, бяха посрещнати от американския президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс.

Президентът приветства завърналите се под огромен американски флаг.

Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп, Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон

„Това е необикновена нощ за тези трима наистина страхотни човека. Честито завръщане в страната”, заяви Тръмп, цитиран от „Ройтерс”.

За отношенията със Северна Корея президентът каза: „Поставяме ново начало“.

Президентът на САЩ благодари на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун за освобождаването на сънародниците си и отбеляза, че според него Ким иска да бъде постигнато споразумение за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп, освободените затворници Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким, държавният секретар на САЩ Майк Помпео

„Наистина смятам, че той иска да направи нещо“, каза той.

След приветствията на Тръмп тримата бивши затворници отпътуваха с автобус за Националния военномедицински център „Уолтър Рийд“, за да се установи състоянието им и да получат евентуална медицинска помощ. Близките на тримата не присъстваха на церемонията по посрещането им.

Междувременно Държавният департамент разпространи изявление от името на освободените, в което те изразяват дълбоката си признателност към американското правителство, президента Тръмп, държавния секретар Помпео и народа на САЩ за това, че са си у дома.

Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп, освободените затворници Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, първата дама Мелания Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс

„Благодарим на Бог, на всичките си близки и приятели, които се молиха за нас и нашето завръщане. Бог да благослови Америка, най-великата страна на света!“, завършва изявлението.

Освобождаването на тримата американци става преди чаканата с голям интерес историческа среща между Тръмп и Ким.

Очаква се тя да се състои в края на май или началото на юни, вероятно в Сингапур, както каза представител на американската администрация.

Вестник „Ню Йорк таймс“ коментира, че решаването на затворническата криза не гарантира успех на срещата, на която ще се обсъждат далеч по-сложните въпроси за севернокорейския ядрен арсенал, разделението на полуострова и сигурността в Азия.

Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп, освободените затворници Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, първата дама Мелания Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс

Американските представители обаче са оптимисти и смятат, че това е още един сигнал, че Северна Корея може би подхожда сериозно към приключване на дългогодишната си конфронтация със САЩ и техните съюзници, продължила над шест десетилетия.

Президентът на САЩ заяви, че срещата няма да се състои в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

Спекулациите се фокусират върху Сингапур – неутрален град с повече удобства, намиращ се близо до КНДР.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!