За пореден път китайците доказаха, че са номер 1 в света по разработване на иновативни технологии.

Този път, изобретението се нарича АРТ (ART). Това е нещо средно между трамвай и автобус. Интересното е, че той не се движи върху метални релси, а следва маркировка с бяла боя по улицата.

Влак - АРТ

Абревиатурата АРТ означава Автономен влаков транзит. Производителят – Китайската железопътна компания (CRRC) го нарича „умен автобус”.

30-метровото превозно средство не се нуждае от водач. Той е напълно електрифициран и може да измине 40 км. с едно зареждане.

Автобусът се ръководи от белите линии на настилката, сензорите по маршрута (в съчетание със сензори върху самия автомобил) му помагат да следва „виртуалните релси” и да се адаптира към околните и неочаквани ситуации в реално време.

Първоначалният модел е предвиден за 300 пътници в три вагона, но се предвижда в бъдеще да побира 500 души.

Влак - АРТ

Превозното средство ще обслужва бедните общности, които не могат да си позволят метро или трамвай. Само за сравнение, 102 млн. долара струва строежа на километър метро, 2 млн. долара е цената на един обикновен автобус АРТ.

Линията на автобуса ще е дълга 6,5 км. и ще бъде изградена в китайския град Джуджоу, а строителните работи започват през 2018г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук