македония, парламент

Гръцкото правителство няма да отстъпи от позициите си и няма да се поддава на натиск за приемането на Бившата югославска Република Македония в НАТО, дори и с временно наименование.

Това каза гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс при визитата си в Кожани.

„Сега, когато нещата вече са стабилни и отново ще дойдат някои европейски политици и ще кажат, че заради стабилността на държавата е необходимо тя да влезе в НАТО и ЕС, а ние нямаме нищо против, ние ще повторим, че те трябва да изпълнят задълженията си”, обясни министърът.

По думите му, това означава да сложат край на проявите на „иредентизъм и да направят компромис при спора за името“.

В сряда външните министри на двете държави ще се срещнат.

Те обаче нямало да разговарят за спора за името, а за начина по който ще се водят преговорите за името.

„В сряда идва Никола Димитров за да обсъдим как може да развиваме отношенията ни. Има предложения за допълнителни мерки за изграждането на доверие. Ще обсъдим вариантите за решаване на спора за името. Няма да говорим за името, а за начините“, уточни Коцияс.

Според него по време на срещата с Никола Димитров той щял да прецени дали новото македонско правителство има приятелско отношение към Гърция.

Коцияс отново поиска „македонските лидери да спазват европейските ценности и да демонстрират култура на компромис”.

В петък се появи информация, че Македония ще смени името си на Бивша югославска република Македония, за да може до 2018г. да стане член на НАТО.

В момента Гърция блокира членството на страната в Евросъюза, заради историческите претенции към името. Атина разглежда „Македония“ като термин, който се отнася само за нейния регион. Заради спора за името Гърция блокира присъединяване на Скопие към НАТО и Европейския съюз.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук