До половин милиард годишно може да загуби България, ако представи слаба позиция по антимонополното предложение, което руската „Газпром“ внесе в ЕК. Това заяви бившият министър на енергетиката и икономиката от първия кабинет на Борисов – Трайчо Трайков, за „Дебати.бг“, след среща със служебния премиер Огнян Герджиков.

От 16-ти април до 4-ти май заинтересованите държави, включително нашата страна могат да кажат мнението си по предложенията на „Газпром“. То е подготвено от квалифицирани юристи и съдържа много подводни камъни. Ако правилно си изиграем картите, можем да си защитим интереса, но ако поставим слаба позиция, може да се окаже, че нещата са в наша вреда. Затова залогът е толкова голям, допълни Трайков:

„Ако нашата позиция бъде компетентно и амбициозно подготвена, можем да спечелим много“, допълни той. По думите му България трябва да иска цената, която плаща, да е обвързана с тази за страни като Германия. „През годините нашата цена винаги е била 30-40 процента по-висока от тази на Германия. А това поставя в неизгодно положение бългасрките индустриални потребители на газ, спрямо конкурентите си от Западна Европа. А също и българските крайни потребители, които бихе могли да плащат много по-евтина цена на топлоенергията. Това са суми, които влияят на икономическия ръст и оттам на парите за пенсии и за соцални плащания, образование и всичко останало“, категоричен беше Трайков, който е един от лидерите на „Нова република“.

По стечение на обстоятелствата на служебното правителство се пада задачата да изработи и предстви в ЕК българската позиция.

„Бяхме притеснени, че нищо не се чува по въпрса“, допълни Трайков. „Темата за цените на руския газ у нас, макар и много важна, отсъстваше в предизборната кампания, нито се чу по време на преговорите за правителство. На фона на страстите, които се разгоряха около решението на КЕВР, липсва интерес и информация по темата цените на руския газ.“ Той поясни, че „Нова република“ и работната група към служебния кабинет, която изготвя българската позиция, ще продължат да обменят информация. „Лично считам, че в тази група трябва да бъдат включени и бъдещите управляващи и представители на новосформираното НС и това също се подкрепя от премиера Герджиков“, обясни още бившият енергиен министър.

ЕК констатира, че „Газпром“ има господстващо положение на европейския газов пазар и в резултат – страните от Централна и Югоизточна Европа, включително България през годините заради завишените цени са надплатили значителни суми.

Центата на газа беше увеличена от КЕВР на 31-ви март по изкане на „Булгаргаз“ с 29.6 процента. Увеличението става по силата на договора, който е сключен с руската компания, от позициите й на господстваща на пазара, макар че ЕК предвижда България да вземе отношение по антимонополното предложение на „Газпром“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук