Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената „Зелена сделка“. Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център „Тренд“ по поръчка на „Дир.бг“ и официално представено по време на събитието с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за „Зеления пакт“ Франс Тимерманс.

68% от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

„2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока“, обясни Ганев.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на „Зелената сделка“ и с плана за декарбонизация на Европейския съюз.

„83 процента не са запознати с целите на „Зелената сделка“ и 80 процента не са информирани за българската позиция“, посочва Димитър Ганев.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала „Зелената сделка“ върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

Изследването на „Тренд“ отчита основните притеснения на хората от „Зелената сделка“, а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!