Щаб коронавирус

След като постепенно броят на заразените с коронавирус дневно вървеше към 300, а в последните два дни бройката вече е над 400 все по-очевадно назрява въпросът готви ли се нова блокада на страната?

С 437 заразени за денонощие се отбеляза поредният рекорд от началото на пандемията. Цифрите вече усърдно вървят към онези 500 на ден, при които ще стане трудно да се справяме ако се задържат повече от седмица.

Сериозно се покачва и броят на хоспитализираните, които до преди седмица бяха около 700, а днес са вече над 1000.

Всички цифри будят съмнение, че се готви ново блокиране на държавата, въпреки че властите масово заявяват, че това не е така.

Днес здравният министър Костадин Ангелов лаконично обяви, че няма да има затягане на мерките, а само ще продължава контролът.

Ако се носят маски на закрито, спазва се дистанция и се провеждат редовни дезинфекции проблеми няма, категоричен бе министърът.

Но някъде там между редовете от информация и журналистически въпроси стана ясно, че се предвижда среща с Асоциацията на собствениците на заведения, за да им се напомнят задължителните мерки, които те пък в един момент може да са забравили. А това може да е поредното опипване на почвата – как да се действа.

Стана ясно и че България е чак на 24 място в ЕС по брой на болни на 100 хил. души, а по смъртност на 7-мо.

Успокоението, че не сме най-зле в Европа през март не ни помогна. Дали и сега ще е така?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!