Деница Сачева
На снимката: социалният министър Деница Сачева

След като даде по 50 лева добавки на пенсионерите до края на мандата и детски надбавки за всички родители, днес правителството съобщи, че се обсъжда ново раздаване на пари.

Социалният министър Деница Сачева обяви тази сутрин, че се обсъжда индексация на пенсиите, както предлагат и КНСБ.

„От 1 юли ще има индексация на пенсиите между 300 и 369 лева с 10%, а за пенсиите над 369 лева – 5%, така че максималната пенсия да надмине 1400 лв.”, обясни Сачева пред „Нова телевизия”.

От думите й се разбра, че идеята за преизчисляване на пенсиите с по-съвременен осигурителен доход по-скоро отпада от дневния ред.

Около 5% е резултатът от швейцарското правило, което взема предвид 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход.

КНСБ предлага с толкова да се увеличат пенсиите над линията на бедност, която за следващата година е 369 лв. А пенсионерите, които остават под линията на бедност, да получат увеличение от 10%.

Много експерти обаче смятат, че това противоречи на заявките, че се търси справедлив начин да се увеличат всички пенсии, тъй като отново ще се увеличи изпреварващо пенсиите на хора с по-нисък осигурителен принос.

Помощи и за ученици

Правителството обмисля да даде помощи и на родителите с ученици.

„Предлагаме да няма подоходен тест и за помощта за 1-ви и 8-ми клас. Предлагаме помощта да стане 300 лева, а не 250 лева, както е в момента“, каза Сачева.

Това са помощи, които се изплащат веднъж в годината, но на две части – в началото на първия срок и в началото на втория, за да се гарантира, че детето продължава да посещава часовете.

Досегашните условия бяха, че семейството трябва да има доход до 450 лв. на човек, а срокът за кандидатстване е 15 октомври.

Тази учебна година се очаква да бъдат подпомогнати около 44 000 първокласници от общо 59 000, толкова е и приблизителният брой на подпомогнатите осмокласници.

Вчера окончателно бе потвърдено от премиера Бойко Борисов, че догодина ще има и детски за всички деца, независимо от дохода на семейството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук