коронавирус

САЩ поставиха нов рекорд по заразяванията с коронавируса, след като последните 24 часа са регистрирани 18 000 нови случая с 345 смъртни изхода, съобщи Университета „Джонс Хопкинс“. Общо в страната заразените жители с вируса COVID-19 са 99 116, а смъртните случаи са 1518, констатира институтът. Излекували са се 2 465 души.

Турция е другата страна, която отчете плашещ ръст на броя на запазените, въпреки че те все още не са впечатляващо много. Темпото на растеж обаче е сериозно. Анкара потвърди първия случай на 11 март. Оттогава новите случаи се увеличават скокообразно. Във вторник новите бяха 343, в сряда – 561, в четвъртък – 1196, днес – 2069 души от 7533 теста. В никоя друга засегната страна темпът на увеличение на броя на заразените не е бил такъв.

92 достигна броят на починалите от вируса Covid-19, след като още 17 души са загубили борбата с вируса днес, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа. 42 души са били изписани от болници след като са оздравели. На турския президент Реджеп Тайип Ердоган са били предложени нови мерки от страна на Научния съвет към здравното министерство. Това съобщи турският здравен министър Фахреттин Коджа след края на заседанието на съвета, но не уточни точния обхват на мерките.

По думите му обаче има нужда от мерки, които „отиват по-надалеч“ и за определен период от време трябва да се наложи живот в определени рамки. Здравният министър посочи, че има точна информация за това къде е всеки един от случаите, но турските власти отказват да съобщят тези данни, за да не предизвикат движение на потенциално заразени хора от районите с концентрация на заразени към местата с по-малко случаи.

Пътуванията на междуградските автобуси се ограничават и ще стават с разрешения, заяви в интервю за телевизия НТВ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу. Той поясни, че до момента броят на пътуващите вътре в страната е намалял с 90%

По нареждания на турските власти е била спряна работата на около 210 000 фирми, съобщи Сойлу. По думите му животът в страната е спрял на около 80 на сто.

Броят на новозаразените дневно в Италия леко спадна през последните дни, но смъртността от коронавирус бележи нов пик. Смъртните случаи там, причинени от коронавируса, е нараснал с 969 за един ден, включително 44 лекари. Това е най-голямото число на починалите от началото на кризата с COVID-19 и е най-рязкото увеличаване на смъртните случаи, наблюдавани в която и да е държава.

След регистрираните 969 смъртни случая общият брой на починалите в Италия нарасна до 9 134.

Лекарите и медицинските сестри в претъпканите болници в Северна Италия отбелязват, че има леко забавяне на ръста на инфекциите, но се опасяват, че вирусът се разпространява бавно на юг. Вирусолозите предупреждават, че действителният брой на положителните случаи на Италия е до пет пъти по-висок от официалния брой, който по-рано е бил 86 498. Това означава, че броят на заразените ще продължи да се увеличава дори сред италианците, принудени да останат по домовете си.

Заразени са близо 6 500 здравни работници. Италия стана втората страна след САЩ по брой на заразени с коронавирус.

Испания е плътно по петите на Италия в черната статистика. До днес са регистрирани повече от 64 000 случая на заразяване, а броят на жертвите на епидемията достигна 4 858 души, като половината са в столицата Мадрид. 655 души изгубиха битката с вируса само през последните 24 часа, съобщи здравното министерство.

Белгия ще удължи крайния срок на ограничителните мерки до 19 април, за да предотврати по-нататъшното разпространение на новия коронавирус, съобщи на пресконференция премиерът Софи Вилмес. След тази дата ситуацията ще бъде оценена отново и, ако се наложи, мерките ще бъдат удължени до 3 май. Обстановката се следи постоянно, подчерта тя.

Гражданите трябва да останат по домовете си, освен при необходимост да излязат, например, за да отидат на работа, да напазаруват или да посетят лекар. Допуска се излизане навън за раздвижване, а не за срещи в парка, подчерта премиерът.

Лицата, които не спазват правилата, ще бъдат глобени. Препоръчва се фирмите да преминат към дистанционна работа. Ако това не е възможно, трябва да бъде спазвана социалната дистанция. Ако и това не може да се осъществи, компанията трябва да затвори врати, заяви Вилмес и обяви, че фазата на превенцията е приключила и е много важно хората да го разберат.

Белгия регистрира първия си заразен заедно с България, но след това изтърпява вълна от новозаразени хора.

Властите във Франция удължават до 15 април режима на изолация заради епидемията от коронавирус, заяви министър-председателят Едуар Филип след края на днешното заседание на правителството.

Епидемията от коронавирус във Франция е преминала в трета фаза. По последна информация, броят на заразените в страната вече надхвърля 29 000, починалите са 1 696.

Затворени са кафенетата, ресторантите, местата за развлечение и нехранителните магазини. От 17 март във Франция влязоха в сила строги ограничения за придвижването на гражданите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!