„Ислямска държава” е сунитска терористична джихадистка групировка, действаща главно в Близкия изток. Контролира обширни райони, обхващащи територии в Североизточна Сирия, Западен и Северен Ирак, части от Либия, Афганистан и Североизточна Нигерия. Ислямска държава претендира върху целите територии на четирите страни, както и върху тези на Палестина, Ливан, Израел, Йордания, Кипър и части от Турция. От мюсюлманите по цял свят се изисква да се присъединят към нея и да декларират вярност към водача ѝ.

Ислямска държава води началото си от различни терористични групировки, възникнали в Ирак след войната от 2003г., най-вече „Ал-Каида в Ирак“. Въпреки това извън фанатичната идеология стратегията на ИДИЛ има много по-конкретна насоченост. Фактическият ѝ създател е основният стратег, чийто план е следван и до днес от екстремистката група.

Основната идея в стратегическия план на Ал-Заркауи се състои в това тогавашното, свързано с „Ал-Кайда“ все още малко формирование, да предизвика гражданска война първо в Ирак, а след това и в целия свят. Гражданската война трябва да спомогне за достигане на дългосрочната цел – постепенното създаване отново на Ислямски халифат.

Стратегията му включва 2 етапа. Първо неговата група да предизвика противопоставяне на двете религиозни течения – сунити и шиити, което да прерасне във въоръжен конфликт и съответно в гражданска война.

Вторият етап се изразява в това сунитската част от населението да поиска защита във войната именно от екстремистите (както ИДИЛ, така и  „Ал-Кайда“ са сунитски терористични групировки). По този начин към тях ще се присъединят много нови последователи, а това ще донесе възможност да се приложат двете стъпки и на нови територии.

Бруталното насилие на „Ал-Кайда” и опитите ѝ да разпалят религиозен конфликт между сунити и шиити са прекратени с елиминирането на Ал-Заркауи от американските войски. След изтеглянето им обаче иракските служби за сигурност се оказват неспособни да спрат възраждането на групировката под формата на „Ислямска държава в Ирак“, но въпреки това тя остава сравнително слаба. Нарастващото възприятие на сунитите за изолация от иракския политически живот и избухването на гражданската война в Сирия допринасят за увеличаването на влиянието на групировката. Това е най-мощната опозиционна групировка в Сирия.

На 29 юни 2014г. групировката се преименува на ад-Даула ал-Исламия – „Ислямска държава”. От емблематичната джамия Ан Нури в иракския град Мосул, нейният лидер Абу Бакр ал Багдади. Само преди няколко дни на 22 юни, „Ислямска държава” взриви прочутата джамия.

Групировката се управлява според крайно фундаменталистко разбиране на шериата. Забранени са алкохолът, пушенето на цигари или наргиле, музиката и снимките на хора на обществени места. Жените са принудени да носят пълен никаб.

Финансирането се осъществява с продажба на суров петрол, трафик на човешки органи и антики, солидни данъци и такси на живеещите под неин контрол, ограбване на банки и рафинирани нефтопродукти, като по американски оценки приходите достигат няколко милиона долара седмично.

„Ислямска държава” използва оръжия от разнообразни източници, вкл. пленени противотанкови ракети от Свободната сирийска армия и американско стрелково оръжие от Ирак.

Свързни статии:

Битката за Мосул: Разрушената джамия „Ал-Нури“ показва, че ИД е победена

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук