На снимката: Секретарят по отбраната на Съединените щати Джим Матис и германският министър Урсула фон дер Лайнен

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайнен обеща пред американския си колега Джим Матис, че ще увеличи разходите за отбрана до целевите за страните от НАТО 2 процента от БВП или около 74 млрд. долара (по данни за 2015-та БВП на Германия е 3.7 трлн. долара)

Изявлението беше направено по време на честването на 70-тата годишнина на плана „Маршал“ в баварския град Гармиш-Партенкирхен.

В изявление пред медиите фон дер Лайнен каза, че обект на разговорите са били въпроси, свързани с НАТО, германско-американските отношения и Европейският съвет по отбрана и сигурност.

Инвестицията в сигурността на Европа, ще е от полза и за НАТО. На ясно сме, че трябва да постигнем справедливо разпределение на разходите вътре в НАТО. Това означава, че ние, германците трябва да положим повече усилия за сигурността си. Следователно, Германия ще се придържа към споразуменията от Варшава и Уелс и да се доближи до предложените разходи за отбрана в размер на 2 процента от БВП.

Матис коментира отношенията между НАТО и Русия. Алиансът се стреми са се разбере с Кремъл, подчерта той, но те трябва да са наясно, „какво отстояваме и следователно – какво няма да търпим“.

Съединените щати искат да се разберат с Москва. В тази посока са и усилията на НАТО. Но и Русия трябва да е наясно, какво отстояваме и следователно – какво няма да търпим. Отстояване свободата и няма да направим компромис със свободата на нашия народ или ценностите на нашия съюз, които са ни скъпи.

Планът „Маршал“ е програма на американското правителство след Втората световна война (1947-ма), която е насочена към възстановяване на неокупираните от Червената армия страни от Европа.

Увеличението на отбранителния бюдежет на Германия беше поискано от президента на САЩ Доналд Тръмп, в началото на годината и след това – потвърдено отново през май, когато той се срещна с лидерите на страните членки.  Искането на Тръмп обаче противоречи на досегашните концепции за контрола над въоръжението и баланса на силите на Стария континент.

Германия е първата икономика в Европа и четвъртата в света по размер на БВП, като преди нея са САЩ, Китай и Япония. Вдигането на бюджета й за отбрана до около 74 млрд. долара годишно означава, че Германия ще харчи повече пари за въоръжение от Русия, чиито отбранителен бюджет е приблизително 66,4 млрд. долара (към 2015-та). Това очевидно няма да се хареса в Москва, а също и във Франция и Великобритания.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!