През изминалото денонощие на територията на страната са направени 1 198 теста, от които 77 са се оказали положителни. Това показва справка в Единния информационен портал.

С това броят на заразените у нас нарасна до 7252 души, излекуваните са 3319, а починалите 268.

33-ма са пациентите, настанени в интензивни отделения. А в болници са настанени 535 души.

През последните няколко седмици на дневна база у нас се правят над 3 000 теста, с което респективно се увеличи броят на новооткритите случаи.

Вчера, например, бе съобщено за 211 случаи от 2 806 теста.

Разхлабване на мерките…отново

След като по-рано през миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев обяви, че нощните заведения на закрито няма да работят, вчера заповедта беше изменена.

От днес някои от мерките за увеселителните заведения отпадат.

От министерството на здравеопазването съобщиха, че се разрешава функционирането на нощните заведения при заетост на открито и закрито не повече от 1 човек на кв. м и при спазването на всички противоепидемични мерки за дезинфекция и дистанция.

От браншовата асоциация са подготвили указания за тези мерки, които ще бъдат качени на сайта на здравното министерство.

На срещата в здравното министерство са дискутирали въвеждане отново на събития тип сватби, групови събирания, семейни събития и провеждането им при спазване на утвърдените мерки – дистанция от 1.5 метра и спазване на всички правила за дезинфекция и физическа и социална дистанция.

Представителят на министерството заяви, че при настъпване на промяна в показателите, всички следващи промени ще се правят при условия на съгласуване и обсъждане с браншовата асоциация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!