От King’s College в Лондон заявиха, че след три месеца само 17% от участниците в изследването, които са преболедували коронавирусната инфекция поддържат силен имунитет срещу вируса.

Имунитетът към коронавирус при хора, които са имали заболяването, причинено от тази инфекция, намалява драстично само за три месеца. До това заключение стигнаха учени от King’s College в Лондон.

Имунен отговор

Както пише вестник „Гардиън”, общо изследването анализира имунния отговор на повече от 90 пациенти и медици в две лондонски болници. Учените откриха, че три седмици след появата на симптомите хората достигат пик в съдържанието на антитела в кръвта си, произведени от организма за борба с болестта. Коронавирусният имунитет е много мощен при 60% от изследваните пациенти.

Въпреки това, след три месеца, само 17% от участниците в проучването остават имунизирани срещу инфекцията. През същото време броят на специфичните антитела е спаднал в кръвта на хората до ниво 23 пъти по-ниско от първоначалното и при някои субекти като цяло е трудно да се определи.

Важна светлина

Водещият автор на изследването Кейти Дорес предположи, че изводите от доклада може да са важни в светлината на факта, че много страни по света активно се опитват да направят ваксина срещу коронавируса. „Ако инфекцията води до такива нива на антитела, които изчезнат след два-три месеца, ваксината може да действа по същия начин. Може да се наложи хората да бъдат реимунизирани периодично, тъй като еднократното приемане на ваксина може да не е достатъчно“, каза Дорес.

Днес ДПА съобщи за подобни резултати от авторите на проучване, проведено в клиниката Швабинг в Бавария, Мюнхен. От февруари в медицинско заведение се наблюдават едни от първите заразени с коронавирус във ФРГ. Оказа се, че при четири от девет пациенти нивото на произведените антитела намалява драстично с течение на времето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!