Трима от обвиняемите по разследването срещу братя Бобокови се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата. Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов се признаха за виновни за членове на организирана престъпна група, извършвала престъпления срещу околната среда и получиха условни присъди, предаде БНТ.

От прокуратурата съобщиха, че вероятно тримата ще свидетелстват на делото, а признанията им са в подкрепа на тезите на обвинението.

Споразуменията

Бившият шеф на Регионална инспекция по околната среда и водите в Плевен Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият шеф на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов са обвинени за участие в организирана престъпна група заедно с Бобокови, а Богданов е и основен свидетел на прокуратурата по делото.

Прокуратурата твърди, че дружеството „Монбат“ е внасяло опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това. Така престъпната група оказала тежко въздействие върху околната среда.

Габриел Савов получи година и половина условно с 3 г. изпитателен срок. Той е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма „Феникс“ в Плевен, на която преди година МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия.

Айгюн Еминов получи условно 2 г. с 3 г. изпитателен срок. Той е собственик на въпросното дружество „Феникс“ от 2019 г.

Васил Богданов получи присъда от 1 година условно с 3 г. изпитателен срок. Той е бивш изпълнителен директор на „Монбат ресайклинг“ на братя Бобокови. Миналата година прокуратурата разпространи до медиите протокол от неговия разпит, в който твърди пред разследващите, че боклукът от „Монбат“ бил складиран първо на площадка в Лом, а после в Плевенско, като фирмата, която е извършвала тази дейност, не е имала капацитета да го преработва.

Богданов твърди, че една от причините за напускането му на „Монбат“ са именно „неправомерни, според мен, действия по отношение на управлението на отпадъците“.

Защитата обаче смята, че мотивите на Богданов да свидетелства срещу Атанас Бобоков са защото последният му дължи голяма сума пари. Тя е била изгубена за Богданов, когато той започнал работа в конкурентно дружество.

Запор

Софийският районен съд е наложил на 21 декември запор върху част от капитала на четири фирми, в които дял има бизнесменът Атанас Бобоков, съобщи „Сега“, като се позова на справка в Търговския регистър. Това се е случило по искане на Специализираната прокуратура, която води досъдебното производство за организирана престъпна група за незаконно депониране на отпадъци срещу братя Бобокови.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!