Унгария стана първата членка на Европейския съюз, която даде предварително одобрение за руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V, като също така лицензира ваксината на AstraZeneca. Това е удар по „изключително бавното“ темпо на ваксинация на блока, според АФП.

„Унгарският фармацевтичен орган издаде временен лиценз за ваксините AstraZeneca и Sputnik“, каза Гергели Гуляс, ръководител на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан.

Съгласно разпоредбите на базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата (EMA), националният регулатор може да предостави временен лиценз за ваксина в извънредна ситуация.

Гуляс заяви, че одобрението на унгарските лекари, които са в Москва от седмици на инспекция на Sputnik V, разчиства пътя пред Будапеща за финализирането на заповедта, а външният министър Петер Сиярто пътува до Москва днес.

Ваксината Sputnik все още се нуждае от окончателен подпис от унгарския орган за обществено здраве, така че не е известно кога всъщност ще бъдат приложени първите дози.

Бавен процес на одобряване

Гуляс каза, че Унгария, с население от 9,8 милиона, е получила около 330 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech и Moderna от декември насам.

„За съжаление EMA е изключително бавна“, каза Гуляс, защитавайки последната позиция на Будапеща да действа самостоятелно от ЕС,“Обединеното кралство одобри AstraZeneca по-рано и вече ваксинира с нея, но все още не можем да я използваме, тъй като EMA все още не я е одобрила.“

AstraZeneca и Оксфордският университет са подали заявление за разрешение за своята коронавирусна ваксина в ЕС с решение, възможно до 29 януари, съобщи EMA миналата седмица.

Sputnik V

През август Русия регистрира Sputnik V – кръстена на сателита от съветската епоха – месеци преди западните конкуренти, но преди началото на мащабни клинични изпитвания, което остави някои експерти предпазливи. Оттогава разработчиците й заявиха, че е повече от 90 процента ефективна и Русия стартира кампания за масова ваксинация, започвайки от тази седмица.

Според руските власти Sputnik вече е регистрирана в редица страни като Сърбия, Беларус, Венецуела, Боливия и Алжир.

„Правителството иска да закупи само такива ваксини, които вече са били прилагани на милиони хора, и, естествено, само ваксини, които са официално проверени и разрешени като безопасни и ефективни, могат да бъдат използвани в Унгария“, каза Гуляс .

Ваксина и от Китай

Унгария също се съгласи да получи един милион ваксини незабавно от произведената в Китай Sinopharm, в очакване на одобрение от унгарските инспектори в момента в Пекин.

„Надяваме се, че ваксините ще се предлагат в Унгария на колкото се може повече места и във възможно най-големи количества“, каза Гуляс.

Днес Унгария съобщи за 98 нови смъртни случая от Covid-19, което доведе до общо 11 700 жертви в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!