Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе дистанционно заседание на 27 януари. Дневният ред на тристранката е изцяло фокусиран върху държавния бюджет за тази година.

Първата точка е Проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Веднага след това социалните партньори ще разгледат Проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Третата точка е проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Заседанието ще бъде онлайн, тъй като от вторник вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е с положителен резултат за коронавирус и остава под карантина.

Преи представянето на финансовата рамка и основните приоритети в бюджета преди седмица, Василев определи Бюджет 2022 като бюджет на икономическия растеж.

В него е заложен ръст на БВП от 4,8%. Заложено е намаление на безработицата на 5% и дефицит от 2,5% без COVID-мерките, и дефицит от 4,1% с COVID-мерки. Предвижда се обаче 3 млрд. рефинансиране и 4,3 млрд. лв. дълг.

Записано е, че от 1 април минималната работна заплата се увеличава от 650 лв. на на 710 лв. Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лв.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук