Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представя основните приоритети в проектозакона за бюджета на страната за 2022 г.

Министърът съобщи, че съгласувателните процедури по бюджета започват днес. Очаква се в рамките на следващата седмица съгласувателните процедури да завършат, след което на 31 януари да бъде внесен в Народното събрание.

„Голяма част от политиките, които иска да води това правителство, няма как да бъдат заложени и остойностени в този бюджет, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат остойностени към момента и са ключови за министерствата“, обясни той.

В проекта за Бюджет 2022 е заложен ръст на БВП от 4,8%, 5% безработицата и дефицит от 4,1% с включени ковид мерки.

Новият дълг, който държавата ще изтегли през тази година, ще е на стойност 7.3 млрд. лв. С 3 млрд. лв. от тях ще се рефинансира стар дълг, а с останалите 4.3 млрд. лв. ще се покрие дефицита.

Основните акценти в проекта за Бюджет 2022 са:

-значително нарастване на капиталовите инвестиции с пари от ЕС и от държавния бюджет;

-нарастване на инвестициите в хора;

-социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот;

„Няма как да има растеж без да инвестираме в хората и капиталовата структура. По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините. Общо общините ще получат от държавния бюджет 5,6 млрд. лева, съобщи министърът.

Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лв.

Асен Василев обясни че с този бюджет се цел да бъде направена политика, при която държавата не раздава пари на калпак и в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвращаемост. Съществуващите данъчни ставки се запазват.

Средствата за кинопроизводството се вдигат с 28 млн. лева.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук