кино, филмова лента

На 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на легендарния пионер в киното Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. Датата се отбелязва от 2005 година.

В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Партнира му Мара Липина. Операторът Гаетано заснема филма за 6 дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София. Пред тази къща за първи път се поставя снимачен филмов апарат за български игрален филм. Апаратът е система „Пате“, купен на старо от Будапеща.

Българският филм „АЙВА“ с отличие на фестивала в Дрезден

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж, че си е забравила парите – моли Българан да й даде назаем. Дамата води ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон, като освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монета.

Българското кино в пандемия: Кои са най-гледаните филми за 2021г.?

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на ХХ век при бомбардировките над София по време на Втората Световна война и са останали едва 1-2 кадъра от него.

13 филма на 13 януари

Специална програма от нови български игрални, документални и анимационни филми може да бъде видяна в София, Пловдив, Велико Търново и Варна в традиционния Ден на българското кино – 13 януари. Събитията в Деня на българското кино са организирани от Националния филмов център, в партньорство с различни професионални организации и Столична община.

Прожекциите от програмата „13 филма за 13 януари са с вход свободен, а ето кои филми ще могат да бъдат видени в Дом на киното в София:

От 15.00 часа може да гледаме „Страх“ на Ивайло Христов, който бе и българската номинация за „Оскар“ в категорията чуждестранен филм. Продукцията е с 4 награди от фестивала „Златна роза”, вкл. за най-добър филм и актриса на Светлана Янчева; Талин – Голямата награда.

От 17.00 часа има програма късометражно игрално кино, което включва филмите „Магаре“ на Мартин Негрев, взел Голямата награда за късометражен игрален филм на фестивала „Златна роза“, „Мона Лиза“ на Веселка Кунчева с Наградата на критиката за късометражен филм на фестивала „Златна роза“, „Хлад“ на Девина Василева.

От 18.00 часа е прожекцията на документалния филм „Преди краят“ на Елдора Трайкова. Той е с 2 награди от фестивала „Златен ритон“ – Голямата награда за документален филм и за режисура.

От 19.15 часа следва програма късометражно анимационно кино, включващо „Болт“ на Илия Шекерджиев с Награда за анимационен дебют на фестивала „Златен ритон“, „Глич в йерархията“ на Весела Данчева, „Мармалад“ на Радостина Нейкова“, Призрак“ на Сотир Гелев със Специалната награда на журито и награда на критиката за анимационен филм на фестивала „Златен ритон“, „Сантяго“ на Андрей Кулев с Голямата награда за анимационен филм на фестивала „Златен ритон“, Награда за български късометражен филм на 25-ия София Филм Фест и „Човекът кал“ на Пламен Николов.

От 20.45 часа е прожекцията на документалния филм „Луцифер“ на Пламен Николов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук